Opera lui Sándor Makkai prezentatã într-o expoziţie itinerantã

2011-12-04

Biserica Reformatã din Buda va fi prima gazdã a expoziţiei ce prezintã opera lui Sándor Makkai. Conform planurilor, expoziţia itinerantã, a cãrei vernisaj a avut loc la data de 4 decembrie, va strãbate şi Transilvania pentru a promova, atât în interiorul, cât şi în exteriorul graniţelor Ungariei, opera, respectiv activitatea literarã şi publicã a scriitorului şi episcopului reformat originar din Transilvania.



Expoziţia a fost deschisã dupã o ceremonie religioasã de duminicã de cãtre europarlamentrul UDMR Csaba Sógor şi Lilla Makkai, nepoata lui Sándor Makkai.

„Sándor Makkai a fost o personalitate importantã a vieţii publice din Transilvania ca episcop, scriitor şi politician. Operele sale şi problemele dezbãtute de el sunt importante şi azi. Este foarte important ca opera sa sã nu fie uitatã” – a afirmat politicianul maghiar din Transilvania, care considerã cã este o onoare foarte mare faptul cã este susţinãtorul expoziţiei din partea Partidului Popular European.

Csaba Sógor a amintit o idee importantã a lui Sándor Makkai, care dovedeşte actualitatea gândirii sale: „Dacã o naţiune nu-şi recunoaşte şi nu-şi poate valorifica puterile specifice în folosul culturii generale umane, va devia de pe traseul culturii globale, ceea ce poate sfârşi doar prin decãdere” – a citat europarlamentarul rândurile eseului Revizia proprie, care atrage atenţia asupra necesitãţii eliminãrii prejudecãţilor, a naţionalismului extrem, a ideilor contradictorii sau închise.

- Sándor Makkai a considerat calea negocierilor paşnice ca fiind mai utilã, dacât cea a revoluţiei şi a crezut cã beneficiul vieţii minoritare este plusul de cunoştinţe oferit de aceasta. Dacã ar trebui sã identific moştenirea lui Makkai, aş spune cã trebuie sã valorificãm acest plus al minoritãţilor în Europa unitã, altfel vom deveni cu adevãrat o minoritate – a spus deputatul din Transilvania. El a mai fãcut referire la vorbele lui Sándor Reményik spunând cã trebuie sã uitãm atitudinea „nu se poate”, şi trebuie sã ne ghidãm dupã atitudinea „se poate, pentru cã trebuie”.

Cei prezenţi au fost cãlãuziţi printre materialele expoziţiei de cãtre Lilla Makkai. Expoziţia ajutã în a înţelege istoria Transilvaniei din secolul XX şi toate tragediile sale prin intermediul operei lui Sándor Makkai.