Câștigãtorii concursului WEBkastély vor merge la Bruxelles

2011-11-27

Postelnicii castelului Teleki din Gornești și Scutierii castelului Daniel din Tãlișoara au primit de la europarlamentarul UDMR Csaba Sógor invitaţia de a vizita Bruxellesul ca premiu pentru rezultatele lor din cadrul concursului WEBkastély. Concursul, care a durat peste o lunã, s-a sfârșit cu decernarea premiilor în castelul Bethlen din localitatea Criș, județul Mureș. Totodatã, aici s-a serbat și ziua castelului.



La concursul WEBkastély, pornit în luna octombrie, au participat 23 de echipe având drept scop promovarea castelurilor din Transilvania, evaluarea situației acestora și introducerea lor în circuitul turistic. Echipele au trebuit sã cerceteze istoria castelelor și sã formuleze o viziune asupra viitorului lor. Echipele au mai putut aduna puncte prin organizarea unor zile ale castelelor și mobilizarea comunitãților locale. Concursul WEBkastély a fost organizat de Grupul PONT, Transindex, Fundația Transilvania Trust și Asociația Transilvania Vie și constituie o parte a proiectului Castele în Transilvania a Grupului PONT.

Grupul PONT se va ocupa în mod special de proiectele echipelor câștigãtoare, le va cãuta surse de finanțare și va ajuta dezvoltarea castelelor și introducerea lor în viața comunitãților – a declarat președintele Grupului, András Farkas. Cele douã echipe clasate pe primele locuri vor lua parte la o excursie la Bruxelles la invitația europarlamentarilor Csaba Sógor și Gyula Winkler.

Csaba Sógor a declarat la ceremonia de decernare a premiilor cã este bucuros cã poatã susține concursul pentru cã toți avem responsabilitatea sã pãstrãm valorile trecutului, însã acest lucru nu poate fi fãcut fãrã planuri pentru viitor.

„Castelele și cetãțile din Transilvania poartã încã urmele sistemului dictatorial, care nu s-a ocupat de protecția valorilor culturale. Sper ca acest concurs sã ajute politicienii și decidenții sã înțeleagã beneficiile economice și sociale ale protecției moștenirii culturale, chiar dacã mulți dintre ei nu simt acest pãmânt ca fiind al lor în totalitate” – a afirmat europarlamentarul maghiar din Transilvania. Csaba Sógor considerã cã avem nevoie de castele vii, care nu sunt doar frumuseți arhitecturale, ci centre culturale și spirituale ale regiunilor. Acest lucru însã nu poate realizat fãrã implicarea comunitãților locale și al tinerilor.

Ziua castelului din Criș s-a desfãşurat într-o adevãratã atmosferã de epocã, iar vizitatorii s-au putut informa despre istoria și prezentul localitãții acompaniaţi de muzicã de epocã, gulaş și vin fiert.