Europa trebuie sã se ocupe mai mult de drepturile minoritãţilor

2011-06-03

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a prezentat situaţia minoritãţilor din România la Congresul Uniunii Federaliste a Naţionalitãţilor Europene (FUEN). Deputatul a pregãtit un raport de ţarã pentru evenimentul din 1-4 iunie, în care a prezentat momentele importante ale valorificãrii drepturilor minoritãţilor din România.


Conform opiniei sale, cea mai importantã sarcinã este de a convinge majoritatea despre faptul cã membrii minoritãţii sunt cetãţeni loiali, de aceea participarea UDMR în guvernul de la Bucureşti poate fi considerat un pas foarte mare, deoarece menţine echilibrul fragil din guvern. Uniunea trebuie sã facã concesii şi compromisuri, sã se alinieze cu decizii nepopulare, iar acest lucru duce la pierderea de voturi. – Mai avem foarte multe de fãcut pe planul schimbãrii mentalitãţii majoritãţii, respectiv a implementãrii legilor deja existente. Deşi susţinem şi urgentãm descentralizarea, s-a dovedit cã principiul subsidiaritãţii poate deveni un obstacol în faţa multilingvismului şi a independenţei instituţiilor de educaţie – a spus Csaba Sógor.

Majoritatea din România este reticentã în privinţa garantãrii pe termen lung a drepturilor minoritãţilor, ce se regãsesc în diferite legi, nu vrea sã susţinã legea drepturilor minoritãţilor. Iar astfel pune UDMR-ul într-o poziţie delicatã, deoarece Uniunea trebuie sã susţinã partidele aflate la guvernare de frica pierderii drepturilor garantate prin lege la iniţiative politicienilor naţionalişti – a explicat deputatul, care considerã cã multiculturalismul european adevãrat ar trebui sã însemne nu doar faptul cã minoritãţile învaţã limba majoritãţii, ci şi faptul cã majoritatea la rândul ei deprinde limbile naţionalitãţilor minoritare, le cunoaşte cultura.

Deputatul considerã cã nici Europa nu este pregãtitã sã ia o decizie cu privire la drepturile minoritãţilor. Un exemplu ar fi situţia din PE din 2009, când nu s-a putut adopta o opinie parlamentarã datoritã faptului cã cele mai mari grupuri parlamentare, socialiştii şi PEE, nu au susţinut-o. – Totuşi, nu putem renunţa la luptã – a spus Csaba Sógor, care a mai adãugat cã rolul politicienilor minoritari este sã convingã majoritatea despre intenţiile lor şi sã se asigure cã unele minoritãţi nu renunţã la metodele paşnice. Maghiarii din România îşi valorificã punctul de vedere prin metode politice. La noi politicienii folosesc microfonul, eventual protestele de stradã, dar nu vor recurge niciodatã la violenţã – a spus europarlamentarul.

Conform opiniei lui Csaba Sógor, organizaţiile non-guvernamentale joacã un rol important în formularea dezideratelor comunitãţilor minoritare şi astfel completeazã politica şi instituţiile. Pe plan european, cel mai important rol este jucat de FUEN – a declarat Csaba Sógor, care a mulţumit organizaţiei deschiderea faţã de propunerea UDMR pentru o Iniţiativã a Cetãţenilor Europeni pe subiectul drepturilor minoritãţilor.

Congresul FUEN din Eisenstadt va continua pe 3 iunie cu o adunare generalã politicã, care are pe agendã subiectul creãrii unui cadru legal la nivel european pentru drepturile minoritãţilor prin Iniţiativa Cetãţenilor Europeni.