Gradualul Bãtrân a împlinit 375 de ani

2011-04-09

Institutul Teologic Protestant din Cluj Napoca a organizat între 7 şi 10 aprilie o conferinţã cu titlul „Tezaur Cultural European şi liturgie în limba maternã” cu ocazia împlinirii a 375 de ani de la publicarea cãrţii de cântece bisericeşti Gradualul Bãtrân.


Cartea, publicatã în 1636, este o carte bisericeascã ce conţine cântece gregoriene în limba maghiarã şi a fost folositã pentru ritualurile protestante. Cu ocazia conferintei, preoţi, cantori, muzicieni bisericeşti şi teologi au prezentat studii privind colecţia de cântece bisericeşti din secolul XVII. Vorbitorii au analizat conceptul şi implementarea sa, specificul tipografic al cãrţii şi importanţa cântecelor gregoriene în muzica bisericeascã.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, susţinãtorul conferinţei, a spus cã Gradualul Bãtrân reaminteşte de o epocã de aur a Transilvaniei, caracterizatã de dezvoltare economicã şi culturalã. Domnia Sa a afirmat cã diversitatea culturalã şi multiculturalismul fac parte din valorile de bazã a Uniunii Europene, iar responsabilitatea noastrã e sã transmitem urmaşilor aceastã valoare. Deputatul maghiar din Transilvania a mai spus cã educaţia, sportul şi cultura nu fac parte din competenţele europene, aceastea fiind sub jurisdicţia statelor membre, însã Uniunea sprijinã pãstrarea valorilor culturale prin diferite programe.

- Mai multe oraşe din România, printre care şi Clujul, doresc sã devinã Capitalã Culturalã a Europei în anul 2020. Acest lucru ar da ocazia de a prezenta viaţa culturalã şi spiritul acestor oraşe în întreaga Europã. Depinde doar de noi, care vor fi valorile pe care le vom putea prezenta – a declarat deputatul maghiar din Transilvania.

Csaba Sógor a atras atenţia şi asupra faptului cã cultura minoritãţilor se aflã în cel mai mare pericol de dispariţie. “Majoritatea va trebui sã înţeleagã cã o ţarã poate avea o culturã mai bogatã, mai coloratã şi mai valoroasã doar dacã ţara cunoaşte, protejeazã şi ocroteşte cultura minoritãţilor” – a mai spus europarlamentarul.