Capitala Europei a celebrat ziua de 15 martie cu dansuri transilvãnene

2011-03-16

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a organizat o nouã serie de evenimente culturale de succes la Bruxelles cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, de aceastã datã cu colaborarea Ansamblului Artistic Mureşul. La iniţiativa europarlamentarului maghiar din Transilvania, la data de 14 martie, Societatea Publicã şi Culturalã Valul Maghiar, Institutul Cultural Maghiar de la Bruxelles şi Biroul de Reprezentanţã a Regiunii Baden-Württemberg a organizat în comun o comemorare a revoluţiei maghiare de la 1848-49.


În calitatea ei de gazdã a evenimentului, doamna Nicola Schelling, directoarea Biroului de Reprezentanţã a Regiunii Baden-Württemberg a salutat invitaţii, în special pe Ministrul Mediului şi al Pãdurilor din România, László Borbély.

Europarlamentarul Csaba Sógor, ambasadorul Ungariei în Belgia şi Luxemburg, Zoltán Hernyes şi secretarul de stat al Ungariei responsabil pentru afaceri externe, Zsolt Németh au ţinut discursuri festive. Ansamblul Artistic Mureşul a prezentat dansuri din zona Târnavelor, a Praidului şi din Cãlata. Coreografia dinamicã şi perfomanţa artisticã de înalt nivel au fost rãsplãtite de public prin aplauze şi bis.

Rãspunzând invitaţiei europarlamentarului maghiar din Transilvania, membrii Ansamblului Artistic Mureşul au prezentat în clãdirea Parlamentului European un spectacol special. Membrii şi angajaţii PE au avut ocazia sã vadã dansuri din Grindeni, Voivodeni şi Mãdãraş.

În discursul sãu, Csaba Sógor a vorbit despre importanţa cunoaşterii şi protejãrii valorilor minoritãţilor naţionale din Europa. Urmeazã textul discursului deputatului:

„Suntem aici sã ne reamintim de revoluţia maghiarã din 1848-49. 1848 – acest an se regãseşte şi pe covorul din faţa intrãrii Consiliului Uniunii Europene, care este un dar al Preşedinţiei Maghiare a UE. 1848 este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre. Noi, maghiarii, am luptat timp de un an şi jumãtate împotriva a douã dintre cele mai mari armate ale Europei alãturi de polonezi, sârbi, austrieci, români, armeni şi evrei pentru libertatea Ungariei, pentru libertatea naţiunilor ce trãiau atunci acolo. Folosind cuvintele poetului Sándor Petőfi: pentru libertatea mondialã. Cum a fost posibil? Pentru cã revoluţia sãbiilor şi a sacrificiilor umane a fost precedatã de revoluţia legii şi a literei. Constituţia din Aprilie a pus bazele statului maghiar modern, iar tinerii din martie 1848 au formulat în cele 12 puncte ce înseamnã pentru ei libertatea şi libera exprimare.

Azi sãrbãtorim cu dansuri din Transilvania. Dansul exprimã printr-un limbaj european dorinţa noastrã pentru libertate, fraternitate, solidaritate. De ce dansuri din Transilvania? Pentru cã în 1848 am luptat împreunã în ţara noastrã pentru aceste idealuri. Azi, în Europa noastrã comunã putem produce schimbãri revoluţionare doar dacã suntem cãlãuziţi de libertatea legii şi a literei, a ordinii constituţionale şi a liberei exprimãri în îndeplinirea idealurilor anului 1848, a solidaritãţii europene.”

Galerie Foto