Evenimentele de comemorare a revoluţiei maghiare din 1848-49 au început în Baciu

2011-03-13

Comemorarea din acest an al revoluţiei maghiare din 1848-49 au debutat pe data de 12 martie în localitatea Baciu din judeţul Cluj. Cu ocazia aniversãrii a 163 de ani de la cea mai importantã luptã pentru libertate a maghiarilor, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen şi europarlamentarul Csaba Sógor au sãrbãtorit împreunã cu comunitatea maghiarã din localitate. Oaspeţii evenimentului au ascultat concertul Filarmoniei de Copii din Vlãhiţa.


„La fel ca şi tinerii din martie 1848, şi noi trebuie sã privim spre viitor” – a declarat Hunor Kelemen în discursul sãu, reamintind cã maghiarii din România nu şi-au putut sãrbãtori liniştit ziua naţionalã nici în ultimii douãzeci de ani. Conform preşedintelui UDMR, sãrbãtorile din martie sunt „sãrbãtorile luptei noastre pentru libertate de dupã 1989”, care, la fel ca şi idealurile revoluţiei din 1848, fac parte din transformarea comunitãţii maghiare într-o naţiune modernã.

În discursul sãu, europarlamentarul Csaba Sógor a reamintit asediul cetãţii de la Komárom, unde apãrãtorii cetãţii, conduşi de György Klapka, au rezistat pânã la sfârşit în faţa unei armate austriece superioare numeric. „Supravieţuirea comunitãţii maghiare din afara Ungariei necesitã o solidaritate asemãnãtoare apãrãrii cetãţii de la Komárom. Întradevãr, astãzi luptãm cu metodele democratice ale parlamentelor, dar avem nevoie de idealuri şi gândire comunã” – a atras atenţia europarlamentarul maghiar din Transilvania. Politicianul UDMR a mai explicat cã eroii din 1848-49 au luptat pentru idealurile fraternitãţii şi egalitãţii, acestea fiind valorile ce trebuie duse mai departe şi azi.

Europarlamentarul a fãcut referire la Legile din Aprilie 1848, care pot fi considerate un fel de constituţie, deoarece ele au legiferat noua ordine politicã din Ungaria şi schimbãrile din societate. „În acest moment în Ungaria se lucreazã la textul unei noi constituţii. Şi maghiarii din afara graniţelor Ungariei au fost consultaţi în legãturã cu noua lege fundamentalã a ţãrii. Avem nevoie de legi şi ordine, fãrã acestea azi nu mai existã libertate şi fraternitate” – a spus Sógor.

Deputatul a mai adãugat cã, dintre cele 12 puncte propuse de iniţiatorii revoluţiei, ultima s-a realizat odatã cu aderarea la Uniunea Europeanã, ceea ce face posibil ca maghiarii ce trãiesc de cele douã pãrţi ale graniţei sã sãrbãtoreascã împreunã. Sógor a declarat cã anul acesta sãrbãtoarea de 15 martie de la Bruxelles va avea loc cu participarea Ansamblului Folcloric Mureşul, care va arãta pe limba universalã a dansului importanţa revoluţiei din 1848-49 pentru comunitatea maghiarã.

Oaspeţii sãrbãtoririi au fost salutaţi şi de Ferenc Deák, preşedintele UDMR din localitate, iar Attila László, preşedintele judeţean al UDMR, respectiv consilierul de stat Gabriella Pásztor au ţinut discursuri festive.

Galerie Foto