Comisia Europeanã sã adopte mãsuri severe în cazul încãlcãrii obligaţiilor de cãtre statele membre

2010-09-30

Csaba Sógor a vorbit în Parlamentul European despre problema minoritãţii roma.

Miercuri, 29 septembrie 2010 a avut loc şedinţa comunã a Comisiilor pentru Libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi Ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European (PE). Evenimentul s-a desfãşurat cu participarea a trei comisari din cadrul Comisiei Europene (CE). Scopul şedinţei a fost ca CE sã aducã cât mai rapid la cunoştinţa europarlamentarilor opinia sa cu privire la expulzarea romilor din Franţa.

Comisarul pentru Justiţie, drepturi fundamentale și cetãțenie, Viviane REDING a prezentat punctul de vedere al Comisiei în legãturã cu incidentul în cauzã şi a declarat cã CE a înfiinţat la data de 7 septembrie un grup de specialitate pentru a elabora pânã în luna apriliea a anului viitor strategia Uniunii Europene pentru integrarea celei mai mari minoritãţi etnice din cadrul UE. Pe lângã integrarea socialã a romilor, viitoarea strategie va ţinti şi eradicarea sãrãciei.

Cecilia MALMSTRÖM, comisarul pentru Afaceri interne a evindenţiat necesitatea implementãrii la nivel european a unei politic de sociale şi de integrare  adecvate. Comisarul a mai declarat cã pregãteşte un raport despre situaţia integrãrii romilor proveniţi din ţãri terţe.

Comisarul pentru Ocuparea forței de muncã, afaceri sociale şi incluziune, László Andor a atras atenţia europarlamentarilor asupra importanţei responsabilitãţii comune a statelor membre şi a Uniunii şi a reamintit cã dialogul constructiv şi îmbunãtãţirea mãsurilor de intervenţie cu implicarea comunitãţilor romilor reprezintã garanţia succesului în procesul de integrare.

În intervenţia sa, europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre efectele dãunãtoare a aplicãrii unui standard dublu: „Aceastã problemã nu a început azi şi nu a început în Franţa. Nu romii, ci cetãţeni ai Uniunii Europene au fost deprivaţi de dreptul la mişcare liberã, folosirea limbii materne şi  aplicarea vinovãţiei colective în locul drepturilor colective. Rugãmintea mea este ca Comisia sã acţioneze decis şi prompt în cazurile în care nu se respectã principiile europene şi drepturile omului sunt lezate.”

Europarlamentarul maghiar din Transilvania a mai cerut discutarea deschisã a problemelor şi a urgentat tragerea la rãspundere a responsabililor: „Existã state membre ale Uniunii în care nu existã probleme cu romii şi cu minoritãţile naţionale deoarece nu le este recunoscutã existenţa.”

În încheierea discursului sãu, Csaba Sógor a fãcut apel la Comisia Europeanã ca aceasta sã ia mãsuri severe în cazul încãlcãrii obligaţiilor de cãtre statele membre.