Sógor Csaba vrea acţiuni mai hotãrâte în matierie de afaceri externe

2010-06-18

Unul dintre principalele subiecte ale şedinţei plenare din luna iunie a Parlamentului European a fost evaluarea afacerilor externe ale Uniunii Europene. Analizele situaţiilor din Fâşia Gaza, peninsula Coreanã, respectiv Bosnia-Herţegovina, dar şi relaţia UE cu Rusia, au fost fãcute prin dezbatere şi votul asupra unor rezoluţii.


La dezbatari a participat şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate, doamna Catherine Ashton, care este şi vice-preşedintele Comisiei Europene (CE).

Situaţia din peninsula Coreanã este consideratã un subiect de interes pentru politica externã de cãtre CE şi europarlamentari. Discuţiile privind aceastã temã se desfãşoarã din punctul de vedere a douã acorduri: unul de cadru şi altul referitor la comerţul liber. Vorbitorii au încercat sã distindã atât dezvoltarea relaţiilor nord-coreene, cât şi sud-coreene. În acest sens, Coreea de Sud, gazda urmãtorului summit G20, este consideratã un actor important în politica mondialã. Conform deciziei CE, Uniunea îşi propune o cooperare mult mai strânsã cu aceastã ţarã în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, restricţiilor de armament, siguranţa energeticã şi nu în ultimul rând valorificarea drepturilor fundamentale ale omului.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Coreea de Nord, ele sunt de altã naturã. Au fost formulate idei privind introducerea unor sancţiuni cu privire la împiedicarea rãspândirii armelor nucleare, însã, cu toate acestea, Uniunea este pregãtitã sã ofere ajutor umanitar ţãrii. Un incidentul recent al scufundãrii vasului militar sud-corean a fost catalogat de cãtre eurodeputaţi ca fiind o iresponsabilitate, astfel încât domnii deputaţi i s-au alãturat declaraţiei doamnei Cahterine Ashton.

Deputatul UDMR Sógor Csaba a luat şi el cuvântul în timpul dezbaterilor, susţinând idei privirind situaţia din peninsula coreanã şi i-a solicitat Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politicã de securitate, sã îşi susţinã mai hotãrât punctul de vedere al UE.

Europarlamentarul a mai solicitat şi confruntarea trecutului comunist, abrogarea tuturor legilor lingvistice şi de cetãţenie discriminative din statele membre UE, prevenirea actelor de discriminare faţã de minoritãţi şi abrogarea legilor ce susţin noţiunea de vinovãţie colectivã. Sógor Csaba crede cã: nu avem putere, cuvânt şi credibilitate în lume deoarece UE nu este consideratã o organizaţie credibilã. Nu vom fi consideraţi oameni credibili pânã nu facem curãţenie în propria ogradã.