Transilvania nu este doar trecutul, ci și viitorul: site-ul web al UDMR despre Transilvania a fost introdus și la Strasbourg

2018-12-13

La Parlamentul European de la Strasbourg UDMR a prezentat site-ul www.transylvanianow.com, care oferă conținut pe limbă engleză despre Transilvania pentru vizitatori străini. Portalul sponsorizat de Fondul Bethlen Gabor și Fundația Eurotrans se ocupă și de problemele maghiarilor din România, dincolo de atracțiile transilvănene - utilizarea limbii materne, educația, restituirea proprietăților - care fac parte din viața cotidiană a comunității maghiare din Transilvania.

Transilvania nu este doar trecutul, ci și viitorul, a spus eurodeputatul Csaba Sógor care a vorbit scurt și despre un fapt istoric al Transilvaniei, cum că în Turda a fost introdusă prima lege din lume despre libertatea religioasă, având cel de al 450-a aniversare în acest an. Sógor Csaba l-a prezentat și pe David McAllister, eurodeputat din Germania (Uniunea Creștin Democrată -CDU), care a vizitat Cluj-Napoca în aprilie.

"Am văzut Transilvania cu ochii mei și am constatat că comunitatea maghiară este discriminată în ceea ce privește utilizarea limbii materne în administrație, asistență medicală și justiție. Tocmai de aceea activitatea politică pe care UDMR o desfășoară este foarte importantă pentru a proteja și păstra identitatea minorității maghiare" - a subliniat David McAllister. El a adăugat că protecția minorităților naționale a fost întotdeauna pe agenda Uniunii Europene, iar devine un subiect și mai important odată cu creșterea vocilor naționaliste. McAllister a atras atenția și la faptul că pe lângă frumusețea și istoria milenară a Transilvaniei, regiunea este locuită de oameni fantastici.

Gyula Winkler a comunicat mesajul UDMR: cel mai bun mod de a transmite publicului străin problemele comunității maghiare este să îi prezentăm prima dată regiunea Transilvania, pe care o numim casa noastră. Site-ul a fost prezentat de Blanka Székely, jurnalistă a Transilvania Now, care a vorbit despre conținut. "Facem videoclipuri despre Festivalul de Muzică Mondială Mera sau despre Castelul Banffy din Bonțida, dar și despre o companie IT care are peste o sută de tineri angajați și dispune de cercetări în domeniul inteligenței artificiale. Aceste proiecte prezintă cel mai bine, că în Transilvania trecutul întâlnește viitorul, fiind o regiune frumoasă, în curs de dezvoltare, care merită vizitată"- a spus ea.