Europarlamentarii au decis pentru protecția minorităților naționale și etnice

2018-11-13

Plenul Parlamentului European a adoptat un raport care accentuază importanța protecției minorităților naționale și etnice. PE apelează la Comisia Europeană și statele membre să abordeze mai eficient protecția minorităților în mai multe domenii. Potrivit lui Csaba Sógor, minoritățile naționale așteaptă un astfel de raport de mai mulți ani.


"Parlamentul European nu s-a exprimat niciodată atât de puternic pentru protecția comunităților minoritare. Sunt încântat că pot participa la elaborarea acestui raport și că am putut adăuga o serie de amendamente la versiunea de proiect. Raportul se ocupă în detaliu cu drepturile minorităților naționale și etnice și atrage atenția asupra pașilor necesari în viitor" - explică europarlamentarul din Transilvania.

Documentul precizează: este important să abordăm această problemă, deoarece aproximativ 8% dintre cetățenii UE aparțin minorităților naționale și aproximativ 10% vorbesc o limbă regională sau minoritară - adică aproximativ 40-50 de milioane de cetățeni. Raportul demonstrează în același timp statelor membre că protecția persoanelor aparținând minorităților contribuie la un viitor durabil pentru Europa care nu se limitează doar la minorități, deoarece acest suport oferă stabilitate și securitate, dezvoltare economică și prosperitate pentru toți. Raportul adoptat menționează, de asemenea, că este necesar să se monitorizeze respectarea de către statele membre a criteriilor de la Copenhaga convenite înainte de aderare.

Datorită amendamentelor formulate de Csaba Sógor, raportul PE se referă, de asemenea, la Inițiativa Minority Safepack. Documentul include că în cadrul inițiativei cetățenești europene s-au adunat 1 215 879 de semnături care reflectă voința și nevoia cetățenilor Uniunii de a consolida cadrul legislativ pentru politicile minorităților la nivelul UE.
Potrivit lui Csaba Sógor, acest document a reușit să găsească susținători în PE, deoarece problemele minorităților au rămas pe ordinea de zi a Parlamentului în ultimii ani. Politicianul RMDSZ crede: cetățenii ai celor 50 de milioane de minorități naționale sau lingvistice - inclusiv maghiarii din România - au așteptat un astfel de raport de mulți ani. Raportul face apel la Comisia Europeană să stabilească un cadru de reglementare UE comun, pentru a proteja, printre altele, comunitățile minoritare.