Csaba Sógor: România este incapabilă de a-și respecta propriile legi

2018-10-02

UE ar trebui să privească cu mai multă strictețe respectarea principiilor fundamentale, caracteristice unui stat de drept, precum și modul de funcționare a justiției în România - a declarat Sógor Csaba la dezbaterea despre România din Parlamentul European. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) într-o sesiune extraordinară, cu participarea primului vice-președinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dezbătut, luni după-masă la Strasbourg, situația României în ceea ce privește respectarea principiilor statului de drept.


Csaba Sógor, europarlamentar UDMR, a afirmat în cadrul dezbaterii: fără îndoială, România a parcurs pași importanți în lupta anti-corupție, care trebuie continuată și în viitor, însă țara nu ar trebui evaluată doar din acest punct de vedere. ”România este incapabilă de a-și respecta propriile legi. Există legi care în practica judiciară sunt folosite doar în mod selectiv sau discriminatoriu, iar pe lângă acest aspect, în unele cazuri, deciziile judecătorești sunt parțial lipsite de temei legal.” - a explicat europarlamentarul, făcând trimitere la numeroase exemple.
După aderarea României la UE retrocedările imobiliare au avut loc în urma unui proces greoi și discriminatoriu. Cel mai bun exemplu în acest sens este cazul renaționalizării Colegiului ”Székely Mikó”, imobil care aparține Bisericii Reformate. Europarlamentarul a mai reamintit de faptul că legea educației naționale prevede înființarea secției maghiare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, cu toate acestea, statul, timp de zece ani a permis conducerii universității să încalce aceste prevederi și a stopat orice demers legat de înființarea secției maghiare.

Europarlamentarul UDMR a mai adăugat că folosirea simbolurilor specifice minorităților naționale este în mod similar împiedicat, ba mai mult, există numeroase cazuri în care dreptul la un proces echitabil a fost grav încălcat.  ”Aceste cazuri duc la scăderea încrederii cetățenilor în statul de drept” - a spus deputatul.