Valorile Ținutului Secuiesc prezentate în expoziția de fotografie din Strasbourg

2018-07-05

O selecție de fotografii despre meșteșugurile tradiționale secuiești a fost prezentată la Strasbourg. Imaginile dezvăluie stilul tradițional de viață rurală și cultura arhitecturală. Europarlamentarul Csaba Sógor a promovat o expoziție de Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita la ceremonia de închidere a sesiunii parlamentare a Clubului de Membrii ai PE în la Strasbourg.


"Ținutul Secuiesc deține încă atâtea valori și comori care, în majoritatea regiunilor din Europa, sunt amintite doar cu nostalgie", a declarat europarlamentarul la ceremonie. Csaba Sógor i-a încurajat pe participanții expoziției să viziteze Ținutul Secuiesc, care este populată în cea mai mare parte maghiari, unde, bineînțeles, poate fi experimentat și efectul globalizării și al dinamicii Uniunii Europene. În această regiune putem, fără îndoială, să percepem stilul de viață tradițional al mediului rural, armonia coexistenței umane și a naturii, și în principiu prezența puternică a culturii populare. "UE este cu adevărat diversă, iar secretul succesului constă în faptul că valorile vechi și noi sunt tratate ca fiind la fel de interesante, fără a se ridica una peste cealaltă. De aceea, este responsabilitatea noastră să arătăm iar și iar publicului european tradițiile noastre seculare vechi "- a spus Sógor.

Expoziția Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, numită Esența imaginii de un secol și jumătate, prezintă materialul fotografic al taberelor documentare numite În urma lui Balázs Orbán. Ödön Balázs, fotograful Centrului și organizatorul al taberelor documentare a selectat o colecție de 40 de lucrări de către cei 16 fotografi din Ținutul Secuiesc.

La ceremonia de deschidere, fotograful Béla Zoltán Szabó a salutat pe publicul prezent și a descris lucrările de pregătire ale expoziției. Artistul a elaborat că scopul acestor tabere de fotografie este de a capta o bucată de timp din satele Scaunului Odorhei. "De-a lungul unui deceniu și jumătate, peste cincizeci de fotografi au participat în proiect pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, lucrând în 140 de sate. Majoritatea participanților erau artiști maghiari din Transilvania, dar s-au alăturat și alții din Ungaria. Faptul că a existat o perioadă creativă de primăvară și de toamnă face proiectul să fie și mai special, însemnând că în aceeași regiune au fost capturate momentele cele mai importante ale vieții țărănești pe parcursul celei două anotimpuri". Béla Zoltán Szabó a subliniat că fotografiile expoziției prezintă trecutul viu. "Nu trebuie să călătorim prea departe, este suficient să aruncăm o privire în jurul Uniunii Europene. Generația noastră are încă ocazia să surprindă și să experimenteze acest trecut viu "- a spus fotograful.

La fel ca și în ultimii ani, în ceremonia de închidere a Clubului Parlamentului European, băuturi ardelenești au fost servite europarlamentarilor, consilierilor și membrilor personalului Parlamentului European. De data aceasta, Csaba Sógor a pus Transilvania pe harta produselor europene de calitate cu cea mai bună șampanii și vinuri internaționale premiate ale Podgoriei de la Kárásztelek.