Reprezentanții comunităților maghiare minoritare din Bazinul Carpatic comemorează Răscoala Rákóczi din Șumuleu Ciuc (Csíksomlyó)
După marea slujbă de Rusalii din Șumuleu Ciuc a avut loc comemorarea Răscoalei Rákóczi, care a izbucnit în urmă cu 315 ani. Evenimentul a reunit reprezentanții comunităților maghiare minoritare din Bazinul Carpatic, care au adus o mână de pământ din țările lor ca să-l așeze în mormântul lui Rákóczi. Europarlamentarii Andrea Bocskor din Regiunea Transcarpatica, Ucraina și Pál Csáky de la Felvidek, Slovacia au fost invitați de colegul lor în Parlamentul European, Csaba Sógor.
„Ne-a reunit mormântul lui Rákóczi și Pelerinajul de la Șumulea Ciuc. Apărăm împreună la Bruxelles valorile creștine, iar acum la Șeaua din Șumulea Ciuc exprimăm din nou că ne încredem într-o Uniune creștină” - a declarat Csaba Sógor în eveniment. Apoi a mai adăugat: indiferent că trăim în țări diferite ca și maghiari minoritari, credința și optimismul legat de viitor ne reunește.
„Pentru mine Csíksomlyó înseamnă afilierea națională, credință și tradiție. Maghiarii ar trebui să viziteze locul cel puțin o dată în viața lor” - a spus Andrea Bocskor în ceremonia de comemorare. „Nici dictatura, nici granița, nici politica nu au putut să frângă națiunea maghiară care aparține împreună și își rezervă un viitor în Europa” - a adăugat Andrea Bocskor. Ea crede că în timpurile în care valorile națiunii și ale credinței sunt adesea neglijate, ar fi și mai important să ne concentrăm asupra tinerilor.
În discursul său Pal Csáky a accentuat importanța puterii credinței care ne protejează. Europarlamentarul a relatat că de multe ori se întâlnește cu întrebarea: cum de după 100 de ani comunitățile maghiare din Transilvania, Felvidék, Délvidék, Transcarpatia și celelalte zone din străinătate nu au cedat, și în ciuda faptului că se confruntă și ei cu multe probleme, își cer un viitor pe pământul lor.