Csaba Sógor în Mediaș: trebuie să ascultăm chemarea Revoluției din ’48

2018-03-15

“Pe călcâi, ungurule” - a scris acum 170 de ani poetul maghiar Sándor Petőfi. Această chemare a ajuns de atunci la fiecare generație și ne mobilizează și astăzi - a spus Csaba Sógor în discursul său festiv cu ocazia Zilei Naționale a Maghiarilor care comemorează Revoluția Maghiară din 1848-49.

Participanții s-au strâns la Biserica Maghiară Unitariană, după care au continuat programul la Casa Millennium al comunității locale ca să comemoreze revoluționarii maghiari și evenimentele din 1848-49. Mesajul europarlamentarului UDMR: “Nu trebuie să ne mulțumim cu faptul că astăzi suntem liberi. Viitorul nostru depinde de o libertate responsabilă care înseamnă nu numai să trăim clipa dar și să recunoaștem faptul că libertatea poate fi întreagă doar dacă este împărtășită. Este în interesul nostru să trăim în pace și să credem în libertatea responsabilă.”

Comemorarea a continuat cu prezentarea expoziției inițial prezentate la Bruxelles, intitulată Arhitectura maghiară art nouveau în Europa. “Expoziția s-a realizat ca să atragem atenția asupra necesității protejării patrimoniului nostru construit și să demonstrăm că maghiarii s-au remarcat și în arhitectură, realizând valori de care toată Europa poate fi mândră”, a explicat Sógor.