Parlamentul European susține sprijinirea regiunilor rămase în urmă

2018-03-14

Parlamentul European a acceptat rezoluția privind situația regiunilor rămase în urmă. Europarlamentarii cer Uniunii Europene susținerea politicii de coeziune prin asigurarea resurselor și în ciclul economic următor. În opinia lui Csaba Sógor este în interesul maghiarilor din România ca Uniunea Europeană să continue punerea la dispoziție a resurselor necesare pentru politica de coeziune.

Comisia Europeană a publicat în octombrie 2017 cel de al 7-lea raport despre coeziunea economică, socială și regională, specificând două categorii de regiuni: “regiuni cu creștere redusă” precum unele regiuni din Grecia, Spania, Italia și Portugalia, și “regiuni cu venit scăzut” precum unele părți ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei și României. 

În sesiunea plenară din Strasbourg parlamentarii au acceptat pe 13 martie un raport despre regiunile rămase în urmă, ca răspuns la raportul Comisiei Europene. PE a decis că deși se pune o presiune asupra bugetului, Uniunea Europeană trebuie să asigure reabilitarea regiunilor rămase în urmă, aceasta fiind singura soluție pentru reducerea disparităților de dezvoltare.

“Multe regiuni din țara mea sunt considerate rămase în urmă. Situația acestor regiuni este foarte îngrijorătoare pentru că tendințele actuale păstrează subdezvoltarea regiunilor și îngreunează folosirea efectivă a mijloacelor de coeziune politică” - a comentat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor. În opinia acestuia factori critici ce trebuie avute în vedere sunt slaba productivitate și ocuparea forței de muncă, deficiențele în educație și calificare, piața de muncă inflexibilă și scăderea demografică prin emigrare.