Csaba Sógor: Scopul inițiativei Minority Safepack este introducerea unor reglementări obligatorii privind protecția minorităților

2018-02-13

Csaba Sógor consideră că situația minorităților naționale nu atrage suficientă atenție pentru că cele mai multe țări din Europa de Vest și-au structurat deja relațiile dintre majoritate și minoritate: au introdus mecanisme în vederea rezolvării conflictelor, iar păstrarea identităților minoritare este asigurată de variate forme de autonomie.

Europarlamentarul UDMR a vorbit despre acest subiect pe 12 februarie în Zalău, la invitația lui Éva Hegyi Lakóné, vice-președintele organizației locale EMKE (Asociația Culturală Maghiară din Transilvania). În prezentarea sa cu titlul Protecția minorităților în Uniunea Europeană Csaba Sógor a atras atenția asupra faptului că, din păcate, mai există state membre care nu au ajuns la consens în relațiile dintre majoritate și minoritate și nici nu există instituții care ar ajuta dialogul, ceea ce înseamnă că problemele minorităților nu pot fi discutate cu autoritățile într-un mod organizat. “Această lipsă duce la neîncredere și tensiune permanentă și în România” - a declarat Sógor. Europarlamentarul consideră că inițiativa Minority Safepack ar putea fi un mijloc potrivit pentru stârnirea dezbaterilor despre problemele specifice ale minorităților naționale în Europa, fiind comune dincolo de granițele statelor membre.