450 ani au trecut de la Edictul de la Turda (1568)

2018-01-23

Evenimentul de importanță istorică - adoptarea Edictului de la Turda (1568) a fost comemorat la Bruxelles. Pe 23 ianuarie europarlamentarii Csaba Sógor, Gyula Winkler și László Tőkés, împreună cu Biserica Unitariană Maghiară au organizat o conferință după care au inaugurat și o expoziție în Parlamentul European. 

La conferință au fost invitați: Emőd Farkas, administrator șef, Biserica Unitariană Maghiară; Lehel Molnár, arhivist; Dávid Gyerő, notar șef și președintele Consiliului Internațional al Unitarienilor și Universaliștilor; Enikő Fogarasi-Rüsz, profesor universitar din Cluj-Napoca; Norbert Zsolt Rácz, preot unitarian din Cluj-Napoca. Invitații au prezentat Transilvania secolului XVI. din diferite perspective, explicând relațiile putere și războaiele religioase din această perioadă istorică.

“Scopul conferinței și a expoziției este de a arăta exemple bune a exersării libere a religiei din Transilvania, dat fiind faptul că Transilvania a depășit Europa cu aproape un deceniu prin această realizare” - a spus Sógor. Europarlamentarul UDMR consideră că este important să ne amintim de Edictul de la Tura și decretul prin care a fost declarat libertatea conștiinței și a toleranței religioase, document de importanță Europeană.

Expoziția cu același titlu a fost inaugurată după conferință de europarlamentarul irlandez Mairead McGuinness, vicepreședinta Parlamentului European, și Zoltán Róbert Bálint, consilier administrativ al Bisericii Unitariene. Reprezentanții Bisericii Unitariene Maghiare au înmânat vicepreședintei, - responsabile de relațiile religioase - inițiativa formulată de bisericile maghiare din Transilvania prin care se dorește comemorarea Edictului de la Torda în Parlamentul European și declarația zilei de 13 ianuarie ca zi memorială a libertății conștiinței și a toleranței religioase.