Csaba Sógor: Există legături strânse între Anul European al Patrimoniului Cultural și Centenarul Marii Unirii

2018-01-18

Tema anului European 2018 este Patrimoniul Cultural, care, asemenea sărbătoririi Centenarului, se întâmplă în același an, ceea ce este o ocazie deosebită de a prezenta valorile și patrimoniul cultural maghiar din România, valori care fac Europa mai bogată - a spus Csaba Sógor. În opinia europarlamentarului patrimoniul nostru cultural este format atât din tradițiile noastre religioase și identitatea noastră națională, cât și din valori europene colective. Subiectul anului european s-a discutat ca parte a agendei Parlamentului European din 17 ianuarie.

Comisia Europeană a anunțat că 2018 va fi anul European al Patrimoniului Cultural cu scopul de-a sărbători diversitatea la nivel European, statal, regional și local, totodată pentru întărirea sentimentului de apartenență la spațiul European și pentru a face cunoscută patrimoniul cultural european unui public mai larg.

“Într-un moment în care memoria și moștenirea culturală sunt într-un proces de revitalizare, este important să ne susținem valorile care ne unesc - umanismul, renașterea, libertatea religioasă - declarată pentru prima oară la Turda în 1568 - , dar ne și deosebesc unii de alții” - a spus Csaba Sógor în discursul lui.