Csaba Sógor: Realitatea paradisurilor fiscale offshore duce la pierderea încrederii cetățeanului

2017-11-16

Baza de date care conține 13, 4 milioane de fișiere despre investiții offshore, așa-numitul scandal “Paradise Papers” din începutul lui noiembrie, a fost pe agenda Parlamentului European în sesiunea plenară din săptămâna trecută de la Strasbourg. Csaba Sógor și-a exprimat opinia în dezbaterea din ziua de marți: în cazul paradisurilor fiscale offshore, cu adevărat în pericol este democrația și economia de piață.

“Dacă publicul larg descoperă că elita economică sau politică nu respectă regulile - chiar dacă nu încalcă legea - acest lucru ar putea duce la pierderea dezastroasă a încrederii”, a spus Csaba Sógor. Potrivit politicianului din Transilvania democrația reprezentativă trebuie să aibă în vedere interesul cetățeanului, prin urmare nu este suficient să spunem că nu au fost încălcate legi. “Aceste proceduri trebuie să se oprească, ipocrizia trebuie să dispară”, a afirmat europarlamentarul.

Tot legat de acest subiect, în dezbaterea despre situația statutului de drept în Malta europarlamentarii au făcut apel miercuri la statele membre, să aloce resurse pentru investigarea evaziunilor fiscale și să dea prioritate acestor procese, dar și să protejeze jurnaliștii. În Malta recent a izbucnit un scandal imens cu omorârea jurnalistului de investigație Daphne Caruana Galizia, care a cercetat tocmai cazuri de afaceri offshore. 

“Adoptăm frecvent rezoluții despre protecția securității personale a jurnaliștilor care își desfășură activitatea în țări subdezvoltate, în afara Uniunii Europene. Să nu uităm că jurnaliștii pot să cadă victime ale crimei organizate chiar și în interiorul UE”, a susținut Sógor.