Facultatea din Cluj-Napoca a Universității Sapientia l-a distins pe Csaba Sógor cu titlul „Membru de onoare al consiliului facultății”

2017-09-19

Facultatea din Cluj-Napoca din cadrul SAPIENTIA – Universitatea Maghiară din Transilvania (UMT) i-a conferit lui Csaba Sógor titlul de „Membru de onoare al consiliului facultății.” Europarlamentarul UDMR sprijină de ani buni studenții universității cu burse, stagii de practică în Parlamentul European și călătorii de studiu.


Facultatea din Cluj-Napoca din cadrul SAPIENTIA – UMT a ținut deschiderea festivă a anului universitar 2017-2018 marți 19 septembrie. Anul acesta 100 de boboci își încep studiile la cele 4 specializări de bază ale instituției și pe liniile de masterat conexe acestora. Festivitatea de deschidere a anului universitar nou a inclus comemorarea fostului rector, Pál Szilágyi, respectiv decernarea titlului de „Membru de onoare al consiliului facultății”. Titlul, până acum conferit doar de două ori în istoria universității, a fost decernat în acest an lui Csaba Sógor.

Conform reglementărilor facultății “Titlul de membru de onoare al Consiliului Facultății poate fi acordat acelei persoane din România sau din străinătate, care nu lucrează la o instituție de studii superioare și care prin activitatea sa științifică sau artistică, prin sprijinul material sau moral sau prin donații a depus eforturi semnificative în interesul Facultății, respectiv contribuie în mod remarcabil la dezvoltarea învățământului, a cercetării științifice, și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale studenților.”

În elogiul său, prodecanul dr. Dezső Szenkovics, a rezumat momentele cele mai importante ale parcursului profesional al lui Csaba Sógor, declarând că “despre laureatul de astăzi se poate spune că nu doar a îndeplinit, ci chiar a depășit  criteriile de acordare ale titlului. Atunci când și-a schimbat veșmântul preoțesc pe costum și cravată, de fapt a decis să își pună viața și munca în slujba unei comunități mai largi decât cea a comunității reformate din Ciceu, cea a maghiarilor din Transilvania.”

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor și-a exprimat mulțumirile pentru recunoașterea oferită, declarând, de asemenea că pe durata muncii sale de deputat întotdeauna a considerat că ține de datoria sa să își asume o calitate de “profesor”, obligându-se să contribuie la îmbogățirea cunoștințelor de specialitate ale tinerilor maghiari din Transilvania.

Csaba Sógor a citat a citat gândurile formulate acum jumătate de secol de inventatorul Dénes Gábor, după care epoca noastră trebuie să înfrunte trei mari provocări: pericolele dezastrelor nucleare și a suprapopulării, respectiv urmările plictiselii și a folosirii productive a timpului liber. “Această instituție și acest oraș cu siguranță că nu va permite să vă plictisiți. Aici dezvoltarea voastră profesională, spirituală și comunitară este asigurată”, a subliniat deputatul, a cărui mesaj final a fost “în această lume tulburată, doresc tuturor să rămânem oameni cumpăniți, raționali și moderați.”