Csaba Sógor în Parlamentul European: Violența împotriva femeilor nu aparține vieții private!

2017-09-11

Uniunea Europeană în această vară a aderat la Convenția de la Istanbul – despre a cărei aplicări, respectiv monitorizări eurodeputații au ținut o dezbatere luni după -masă la Strasbourg. În intervenția sa, deputatul UDMR Csaba Sógor a arătat că trebuie acordată o atenție sporită nu numai combaterii violenței împotriva femeilor ci și prevenirii și conștientizării pentru că violența împotriva femeilor nu aparține vieții private.


Potrivit raportului Parlamentului European, în Uniunea Europeană o treime din femei au fost victime ale violenței fizice. Aceste statistici în schimb nu reflectă neapărat realitatea deoarece ele se bazează pe denunțurile victimelor iar numărul acestor denunțuri devin insignifiante pe lângă numărul actelor de violență comise neraportate din cauza temei victimelor și a raportului de depindere financiară a acestora de agresor.

“Dacă mă gândesc numai la fata mea, nu pot să rămân indiferent. Violența împotriva femeilor nu este o problemă personală deoarece este vorba despre încălcarea gravă și sistematică a drepturilor fundamentale ale omului și a demnității. Este o infracțiune ce trebuie sancționată pentru că egalitatea de drepturi între cetățeni constituie o valoare fundamentală. Tocmai de aceea este salutară aderarea Uniunii la Convenția de la Istanbul, pe care fiecare stat membru l-a semnat, dar pe care până acum doar 14 l-au și ratificat”, a formulat Csaba Sógor.

Eurodeputatul a atras atenția și asupra necesității sprijinirii materiale ale platformelor  organizațiilor nonguvernamentale cu un rol activ în derularea campaniilor de informare și educare. În acest context, la data de 8 martie Organizația Femeilor din cadrul UDMR a lansat în România o campanie de conștientizare cu titlul NEEM (Mișcarea Împotriva Violenței Împotriva Femeilor). Deputatul a menționat și acest lucru, stabilind că statele membre trebuie să asigure instituții suficiente și adecvate pentru femeile care simt că le este amenințată securitatea sau care au căzut victime agresiunilor. A subliniat că ar fi nevoie de consultanță juridică gratuită pentru că în mod frecvent violența domestică nu este denunțată din motivul temei agresor, sau a dependenței financiare. Din acest motiv, în vederea creșterii nivelului de eficiență a măsurilor care vizează combaterea violenței împotriva femeilor, aceste măsuri trebuie urmate și de acțiuni care promovează independența financiară a femeilor”, a spus deputatul PE.