Csaba Sógor și-a ridicat vocea în PE din nou pentru școala romano-catolică din Târgu-Mureș

2017-09-12

Acest lucru se petrece în Uniunea Europeană și nu undeva în lumea a treia – a spus Csaba Sógor în Parlamentul European pe marginea cazului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Deputatul europarlamentar UDMR a ridicat din nou subiectul luni seara în ședința plenară de la Strasbourg.


“În România azi a început noul an școlar, dar într-un oraș locuit de români și maghiari în aceeași proporții, acesta a fost precedat de un haos nemaiîntâlnit”, a prezentat Csaba Sógor situația colegilor săi europarlamentari. Conform eurodeputatului, cauza haosului este incertitudinea sorții unei scoli maghiare locale, înființate de biserica romano-catolică, incertitudine care durează aproape de un an și care a condus la desființarea școlii create în propria clădire din cauza hârțuirilor repetate ale diferitelor autorități de stat. Mai multe sute de copii au putut să înceapă anul școlar numai în alte școli.

“Am vorbit deja despre această situație în urmă cu mai multe luni, dar vă rog să vă imaginați o situație în care procurorii anticorupție efectuează cercetări la fața locului din cauza unei erori administrative, citând părinți pentru audieri, ocazie cu care încearcă să afle de ce și-au înscris copii la școala catolică”, a subliniat Sógor.

Csaba Sógor a atras atenția colegilor săi că atunci când vorbim despre principiul statului de drept, atunci trebuie să fim în cunoștință de cauză că părinții târgumureșeni atât simt azi în Uniunea Europeană din statul de drept.