Csaba Sógor: ne facem auzită vocea împotriva violenței femeilor la București și la Bruxelles

2017-07-12

Violența împotriva femeilor este frecventă în interiorul Uniunii Europene, de aceea este extrem de important ca UE și statele sale membre să implementeze Convenția de la Istanbul – remarcă un proiect de raport al PE care face apel la adoptarea de măsuri suplimentare în vederea ca victimele violențelor să aibă curaj să denunțe prin ceea ce au trecut, să-și cunoască drepturile, respectiv să nu se teamă să ceară ajutor.



Proiectul raportului pe care Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European l-a dezbătut și l-a adoptat în după-masa de 11 iulie, conține și amendamentele eurodeputatului UDMR Csaba Sógor.

În urma amendamentelor acestuia, raportul adoptat în comisia LIBE face referire și la aspectul nerealizării depline în nicio țară UE a egalității între femei și bărbați sub aspectul indexului egalității de gen și arată că violenta împotriva femeilor își are frecvent sursa în aceste inegalități. Aceste fenomene sociale împiedică la rândul lor ca victimele să-și găsească un loc de muncă, ceea ce are un impact negativ și asupra independenței financiare a femeilor. „În vederea eficientizării măsurilor care vizează combaterea violenței împotriva femeilor, solicităm ca statele membre și UE să sprijine și acțiunile de promovare a independenței economice a femeilor și ameliorarea inegalităților economice care au la bază factorul de gen” – explică Csaba Sógor.

Potrivit lui Csaba Sógor este foarte important că datorită Organizației de Femei a UDMR tema violenței împotriva femeilor care ani la rând a fost un tabu, este pe ordinea de zi și în România, respectiv în comunitatea maghiară. “În Europa fiecare a treia femeie a fost deja victima violenței fizice sau sexuale, iar din douăzeci de femei una a fost violată. Datele sunt dezolante, sarcina noastră comună este aceea ca să încurajăm pe femei la nivel local ca să îndrăznească să ceară ajutor. Concomitent cu aceasta atât în Parlamentul României cât și în Parlamentul European ne grăbim să elaborăm și să aplicăm  în statele membre  normele legale care asigură protecție femeilor victime ale violențelor” – declara europarlamentarul din Transilvania.

Proiectul raportului, care este estimat să fie adoptat în septembrie de plenul Parlamentului European, subliniază importanța ratificării Convenției de la Istanbul și solicită statelor membre executarea de îndată a celor cuprinse în aceasta. “Uniunea prin aderarea la Convenție ar putea deveni un actor global în domeniul promovării drepturilor femeilor” – concluzionează reprezentantul UDMR.