Sógor Csaba: Discriminare pozitivă pentru minoritățile naționale

2017-06-01

Minoritățile naționale autohtone au nevoie de discriminare pozitivă în vederea obținerii egalității de șanse reale – a spus Csaba Sógor în sesiunea plenară al Parlamentului European.


Eurodeputatul U.D.M.R. și-a exprimat punctul de vedere privind raportul pe anul 2017 a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), raport din care lipsesc minoritățile naționale.

Constituirea cadrului necesar funcționării FRA în perioada 2018-2022 a fost pe ordinea de zi a Parlamentului European miercuri, cu ocazia ședinței miniplenare de la Bruxelles. Csaba Sógor a atras atenția asupra faptului că proiectul de hotărâre a Consiliului privind activitatea Agenției, accentuează diferitele tipuri ale egalității de șanse și ale nediscriminării, așa cum este prevăzut și în art. 21 din Carta drepturilor fundamentale. “Astfel se află printre sarcinile sale combaterea discriminării pe bază de apartenență la o minoritate națională sau pe bază lingcvistică” – a subliniat eurodeputatul din Transilvania. Conform lui Sógor, în ciuda acestui fapt, Agenția se comportă ca și cum minoritățile naționale nu ar exista deloc în Uniunea Europeană, deși împreună cu minoritățile lingvistice vorbim despre 60 milioane de cetățeni UE.”

În timp ce tratează celelalte grupuri minoritare în subcapitole distincte, Raportul FRA pe anul 2017 nu menționează problemele minorităților naționale. Este timpul să recunoaștem că tratamentul egal nu înseamnă doar egalitate de șanse și că minoritățile naționale autohtone au nevoie de discriminare pozitivă în vederea obținerii unei egalități de șanse reale” – a subliniat eurodeputatul.

Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale a fost înființată în 2007 cu scopul de a oferi asistență și expertiză în domeniul drepturilor fundamentale în instituțiile UE și celor din statele membre, organelor, oficiilor și agențiilor implicate în punerea în aplicare a legislației UE, ajutând astfel respectarea deplină a drepturilor fundamentale în UE. Sarcinile atribuite Agenției includ colectarea și analiza informațiilor și datelor, consilierea și cooperarea cu societatea civilă, precum și activități de sensibilizare cu privire la drepturile fundamentale ale cetățenilor.