Reprezentantul Dalai Lama la Cluj-Napoca: Ne putem păstra demnitatea doar prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului

2017-04-07

Poporul vostru își amintește încă de momentul în care granițele au fost redesenate deasupra capului oamenilor. Voi știți cum este să se forțeze peste cultura, tradițiile, identitatea și toată viața voastră o altă identitate națională.  Știți ce înseamnă să nu aveți permisiunea de a folosi simbolurile comunității voastre – a comparat Tashi Phuntsok soarta oamenilor din Tibet și cea a minorității maghiare din  România în timpul unui discurs pe care l-a ținut în Cluj-Napoca. 


Reprezentantul oficial al cel de al XIV-lea Dalai Lama în Uniunea Europeană, liderul biroului Tibetan de la Bruxelles, a sosit pentru prima dată în Transilvania, la invitația deputatului european UDMR Csaba Sógor, vineri, 7 aprilie, unde a susținut o prezentare despre situația drepturilor omului în Tibet. În timpul evenimentului, Tashi Phuntsok și Csaba Sógor au deschis expoziția despre viața și munca lui Dalai Lama.

Nici o constituție nu are sens dacă drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la libertatea de întrunire sau dreptul la proprietate privată nu sunt respectate. În Tibet, oricine poate fi acuzat fără motiv. La fel ca și maghiarii din România, tibetanii se simt ca cetățeni de rangul doi în propria lor țară, dar știm că sunt puternici și relevanți", a declarat Tashi Phuntsok. El a rostit apoi un citat de la Kőrösi Csoma Sándor, spunând:" Demnitatea umană este cea mai mare comoară a mea." Reprezentantul Dalai Lama a spus că demnitatea noastră poate fi păstrată numai prin respectarea drepturilor omului și că acest lucru este valabil atât pentru tibetani, cât și pentru maghiarii din România.

Deputatul european Csaba Sógor a declarat la eveniment că problemele comune ale populației din Tibet și ale maghiarilor din Transilvania sunt foarte importante, întrucât tibetanii se luptă pentru drepturile lor și pentru păstrarea culturii și valorilor lor într-un mod exemplar, în mod pașnic, prin dialog. "Uniunea Europeană poate vorbi pe plan internațional despre statul de drept, drepturile fundamentale ale omului sau protecția drepturilor minorităților doar atâta timp cât statele membre ale UE respectă aceste drepturi și Uniunea arată un exemplu în acest sens. Mai sunt multe lucruri de făcut in Europa în interesul conviețuirii exemplare dintre etnii. Noi încercăm în mod constant să subliniem aceste deficiențe și să îndrumăm factorii de decizie ai UE în direcția unei soluții bune"- a subliniat deputatul european. 

Sâmbătă, Tashi Phuntsok a călătorit în Ținutul secuiesc, unde va participa la evenimentele Zilelor Kőrösi Csoma Sándor. El va deschide expoziția despre viața și lucrarea lui Dalai Lama alături de Csaba Sógor, în 8 aprilie la ora 10.30, la Covasna, apoi va participa la slujba religioasă a bisericii reformate locale din Chiuruș și la ceremonia de comemorare organizată ulterior.