Csaba Sógor s-a pronunțat în favoarea unui buget mai mare pentru programul Europa pentru Cetățeni

2017-03-02

Impactul programului Europa pentru Cetățeni a devenit mai mare odată cu aderarea țărilor din Europa de Est. Acesta este motivul pentru care acest program ar trebui să aibă un buget mai mare – a declarat Csaba Sógor în PE. Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că programul își propune să ofere răspunsuri la problemele ridicate în Europa Centrală și de Est și în Balcanii de Vest precum: reconcilierea istorică, asumarea trecutului comun și construirea încrederii reciproce.



Membrii Parlamentului European au votat joi 2 martie, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, raportul privind monitorizarea periodică a cadrului financiar multianual  2014-2020 a programelor Europa pentru Cetățeni și Europa Creativă.

Europarlamentarul UDMR a declarat în timpul dezbaterii în plen că salută faptul că după 2017  vor fi previzibil mai multe proiecte în cadrul programului Europa Creativă care au scopul de a promova diversitatea culturală, a dialogul intercultural și multilingvismul. "Toate acestea sunt importante nu numai pentru că există noi minorități în Europa, dar și pentru că unele comunități, care au trăit în același loc timp de mai multe secole, au devenit minorități pe pământul lor natal", a spus el. În opinia deputatului european UE poate sprijini aceste comunități în păstrarea identității lor lingvistice și culturale prin alocarea unui buget mai mare pentru programele care sprijină aceste activități, și, de asemenea, asigurându-se că un număr tot mai mare de proiecte mici primesc ajutor financiar. De multe ori, impedimentul cel mai des întâlnit în accesarea fondurilor europene gestionate de Comisie este slaba capacitate financiară a instituțiilor culturale ale minorităților.

În opinia lui Csaba Sógor programul Europa pentru Cetățeni este important pentru comunitatea maghiară din România pentru că are ca scop consolidarea identității europene, promovarea solidarității, a toleranței și a respectului reciproc, oferirea unei mai bune înțelegeri ale originii, valorilor și dezvoltării Uniunii Europene, respectiv încurajarea dialogului activ între cetățenii Europei. Datorită acestui program există acum mai multe orașe înfrățite în Transilvania. În acord cu raportorul, Csaba Sógor și-a exprimat obiecția față de bugetul alocat pentru acest program, unul foarte mic comparativ cu semnificația acestuia, de după aderarea statelor estice. "Eu vin dintr-un stat membru din Europa de Est și știu exact că nu ne-am revenit complet după cei 40 de ani de dictatură comunistă, nu putem pretinde că era nu a lăsat urme pe societatea noastră", a subliniat el.

Sógor consideră că raportul arată pe bună dreptate că bugetul pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 al singurului program dedicat în întregime cetățenilor europeni, 185,47 de milioane de euro, este minuscul comparativ cu bugetul alocat pentru educație și cultură. Programul Europa Creativă de exemplu, a primit 1,46 miliarde de euro, Erasmus + 14,7 de miliarde. "Nu este prea îndrăzneț dacă sperăm că pentru următorul cadru financiar Comisia ar putea aloca un buget pentru acest program de 1 euro pentru fiecare cetățean", a declarat europarlamentarul.