Situația statului de drept din România discutată în Parlamentul European

2017-02-02

În opinia deputaților europeni ordonanța privind modificările Codului Penal încalcă statul de drept. Csaba Sógor este de părere că aceste modificări reprezintă un regres imens. 


Democrația și situația justiției au fost subiectul dezbaterii de joi dimineață în timpul ședinței plenare de la Bruxelles a Parlamentului European. Discuția a început du declarația Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans: „Această ordonanță de guvern trebuie regândită, pentru că taie calea României spre statul de drept”, a subliniat acesta, adăugând că fiecare cetățean român merită să trăiască într-o țară fără corupție.
Deputatul european UDMR Csaba Sógor a criticat în timpul dezbaterii decizia Guvernului României arătând totodată că sistemul judiciar actual din România nu este unul fără lipsuri și că corectarea acestor lipsuri este un pas vital către un sistem independent, transparent și echilibrat. Menționând și recentul scandal privind influența serviciilor secrete pe funcționarea justiției, acesta a adăugat că nici înainte situația statului de drept nu a fost la fel de bună cum s-a văzut din străinătate, ajungând să ne uităm doar la situația minorităților: „Situația statului de drept în România nu este bună, aș putea enumera aici mult exemple.”
Sógor Csaba a mai adăugat că cetățenii își dau seama de intenția guvernului în emiterea celor două ordonanțe de urgență și că se simt neputincioși la doar două luni după alegeri. „România este furioasă, sunt mulți oameni pe stradă, iar mânia lor este absolut justificată. Soluția însă nu este un sistem judiciar care se răzbună, ci un sistem echitabil, care respectă principiile statului de drept, făcut pentru cetățeni, fără interese personale în vedere. Avem nevoie de un sistem cum nu am avut încă în România”, a spus Csaba Sógor.