Parlamentul European ar eficientiza funcționarea Fondului pentru Ajustare la Globalizare

2016-09-16

Parlamentul European a pregătit un raport comprehensiv despre Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), prin care și persoanele disponibilizate după închiderea companiilor Nokia din Jucu și Mechel din Câmpia Turzii au beneficiat de sprijin financiar pentru reconversie profesională.


Csaba Sógor, în calitate de raportor din umbră al Partidului Popular European, a contribuit semnificativ la documentul adoptat în data de 15 septembrie la Strasbourg, între altele formulând mai multe amendamente pentru facilitarea alocării mai rapide a fondurilor.
 
Fondul European de Ajustare la Globalizare a fost creat pentru a oferi sprijin destinat persoanelor care își pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerțului mondial odată cu globalizarea (de exemplu atunci când o companie mare se desființează sau își mută producția în afara UE) sau din cauza crizei economice și financiare.
 
Până în momentul de față, în România angajații a două companii mari - ambele din Transilvania - au beneficiat de sprijin financiar prin acest fond. În total 2416 persoane  disponibilizate în 2013 și 2014 au fost sprijiniți de Uniunea Europeană, care a aprobat un ajutor de 4,5 milioane de euro pentru foștii angajați ai companiei Nokia și 7,2 milioane pentru  cei care au lucrat la Mechel.
 
În opinia deputatului european UDMR Csaba Sógor, acest raport are o importanță majoră deoarece evidențiază nu doar punctele tari ale fondului ci și slăbiciunile acestuia. „Principalul atu al acestui mecanism financiar ar trebui să conste în rapiditatea intervenției, totuși în practică, acest lucru nu se manifestă în toate cazurile" -a explicat deputatul european.

„Deși se pare că Comisia a făcut demersuri pentru accelerarea procesului de aprobare a finanțărilor, procesul depinde în mare măsură și de statele membre. De exemplu, în comparație cu alte state membre, în România procesul de elaborare și finalizare a proiectelor necesită o perioadă inacceptabil de lungă. În cazul Nokia 11 luni iar în cazul companiei Mechel 18 luni au trecut între data notificării concedierilor și data la care autoritățile române au finalizat proiectele pentru sprijinirea muncitorilor disponibilizați” - a adăugat eurodeputatul. Acesta consideră că această perioadă este inacceptabil de lungă, mai ales dacă avem în vedere că vorbim de un sprijin de urgență. "De aceea, o prioritate în elaborarea raportului a fost includerea solicitării ca statele membre să-și consolideze capacitatea autorităților care se ocupă de plăți FEAG" - a spus Sógor.
 
La propunerea debutatului, raportul include și necesitatea identificării pe lângă lucrătorii concediați de către întreprinderile mari și a acelor persoane, care au lucrat la companii furnizoare. Europarlamentarul mai consideră că FEAG își poate crește valoarea adăugată europeană în principal prin susținerea prioritară a lucrătorilor slab calificați, care întimpină mai multe dificultăți în încadrarea pe piața forței de muncă. “De asemenea, am reușit să includem în raport și ideea după care formările profesionale finanțate prin fond ar trebui să aibă în vedere și cererea de pe piața forței de muncă, pentru ca prin intermediul cursurilor lucrătorii să poată să obțină mai ușor un loc nou de muncă. Sprijinirea dezvoltării competențelor antreprenoriale a fost o altă prioritate" - a explicat  europarlamentarul UDMR.