Csaba Sógor: Unele State Membre ale UE încălcă prevederile Tratatului privind Uniunea Europeană

2016-03-08

Discursul liber și abordarea liberă a problemelor societății este una dintre componentele fundamentale ale democrației; prin urmare nu pot exista subiecte tabu sau incomode în Parlamentul European, despre care să nu putem să vorbim – a declarat Csaba Sógor în urmarea incidentului de săptămâna trecută  în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European din data de 7 martie.



Mass-media internațională și din România a raportat incidentul de săptămâna trecută, când deputați de extremă dreaptă au intrat în conflict cu Csaba Sógor, protestând vehement la conferința acestuia privind situația minorității turce din Grecia.
După incident, Csaba Sógor a adresat o scrisoare președintelui Parlamentului European, Martin Schulz și președintelui Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber în care și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că un astfel de lucru se poate întâmpla în Parlamentul European și a cerut luarea măsurilor necesare pentru a menține statusul de for deschis al discuțiilor a Parlamentului European.

"Faptul că în Parlament există și reprezentanți de extremă dreaptă aleși în mod democratic care neagă existența comunităților minoritare naționale în țările lor și care cred că a vorbi despre aceștia constituie un atac asupra țărilor lor nu este o surpriză. Ce este trist însă este că avem aici și deputați din grupurile politice mari care împărtășesc păreri similare" – a declarat Csaba Sógor la Strasbourg, luni seara. 

”Mi-ar plăcea să cred că al doilea articol din Tratatul privind Uniunea Europeană, potrivit căreia drepturile fundamentale ale omului, inclusiv drepturile persoanelor aparținând comunităților minorităților naționale constituie baza Uniunii, se aplică în continuare" - a subliniat deputatul european UDMR. În opinia sa, există state membre care încalcă aceste drepturi iar Comisia ar trebui să monitorizeze nu numai respectarea indicatorilor macroeconomici și a reglementărilor de siguranță alimentară dar și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.