Csaba Sógor: UE trebuie să impună statelor membre respectarea angajamentelor asumate în domeniul protecției minorităților

2016-02-25

Drepturile minorităților din Europa Centrală și de Est după aderarea la UE – a fost tema centrală a evenimentului organizat miercuri, 24 februarie în Parlamentul European cu prilejul comemorării Zilei Internaționale a Limbii Materne. Deputatul european UDMR, Csaba Sógor, gazda evenimentului a deschis discuția spunând: "Cei care doresc să-și exercite drepturile pentru folosirea limbii materne în România sunt expuși abuzului din partea autorităților. Statul nu garantează condițiile necesare aplicării legii, dar totuși România consideră că a rezolvat problemele minorităților naționale într-o manieră exemplară".


Juristul și profesorul universitar, Emőd Veress a atras atenția asupra complexității sistemului judiciar  românesc și a subliniat motivele adeseori ridicole și inacceptabile pentru care au fost respinse numeroase cereri de retrocedare. De exemplu: persoana juridică care a deținut proprietatea în trecut nu mai este aceeași cu persoana juridică solicitantă, sau denumirea străzii pe care se află clădirea a fost schimbată între timp. El a adăugat că, o mare parte a proprietăților naționalizate din Transilvania au găzduit școli în perioada interbelică. Era nevoie de aceste școli, pentru că, deși statul român a făcut promisiuni în acest sens, nu a garantat educația în limbile minorităților naționale.
Deputatul european UDMR, Csaba Sógor a concluzionat: nu este în beneficiul statelor membre ale UE să ignore aceste probleme. Poate că acest fenomen este o rămășiță a regimului comunist, sau este condus de o frică istorică, dar un lucru este sigur: rezolvarea liniștitoare a problemelor minorităților naționale poate fi doar în avantajul Uniunii Europene în ansamblul său. Europarlamentarul a subliniat că, pentru a evita discriminarea și a garanta statul de drept, UE ar trebui să impună statelor membre angajamentele făcute înainte de aderare privind protecția minorităților naționale. Europarlamentarul a salutat faptul că tot mai mulți recunosc necesitatea unui mecanism de monitorizare pentru statul de drept și a democrației. O astfel de inițiativă și este deja pe ordinea de zi a Comisiei Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE).


Galerie Foto