Csaba Sógor a solicitat o reglementare cadru privind protecția minorităților

2015-11-24

Avem încă foarte mult de făcut în ceea ce privește aplicarea prevederilor privind protecția minorităților incluse în convențiile internaționale - a declarat Csaba Sógor luni seara, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, unde a cerut instituțiilor Uniunii Europene să adopte o reglementare cadru cu caracter obligatoriu privind protecția minorităților. 


Pe 23 noiembrie deputatul european UDMR a reamintit colegilor săi din  Parlamentul European că în acest an aniversăm semnarea a două documente europene importante: au trecut patruzeci de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, care prevede respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile minorităților și douăzeci de ani de când s-a semnat Convenția-Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale la Strasbourg.

În discursul său Csaba Sógor a subliniat: "Acest dublu jubileu este o bună oportunitate să tragem concluziile și să vedem rezultatele." În opinia sa ar trebui să recunoaștem, că unele prevederi din  Convenția-cadru pur și simplu nu sunt puse în aplicare de statele semnatare. "Această situație ar putea fi remediată dacă instituțiile Uniunii Europene ar adopta o reglementare cadru cu caracter obligatoriu pentru protecția minorităților. Deși inițiativa ar trebui să vină de la Comisia Europeană, Parlamentul European, în calitatea sa de reprezentant al intereselor cetățenilor europeni, ar putea pune această problemă pe ordinea de zi" – a spus Sógor, adăugând: această chestiune afectează în mod direct aproximativ 40 de milioane de cetățeni ai UE,  prin urmare, Uniunea ar trebui să abordeze problema minorităților naționale.

În opinia deputatului european această chestiune este inevitabilă având în vedere și că unul dintre drepturile prevăzute în articolul doi al Tratatului privind Uniunea Europeană - care stau la baza UE - este chiar respectarea drepturilor minorităților.