Dalai Lama a sărbătorit cu o expoziție în PE
În data de 30 iunie a fost inaugurată în Parlamentul European o expoziție pentru a celebra liderul religios și politic al Tibetului în semn de apreciere a exemplului pe care îl reprezintă pentru întreaga lume. Expoziția intitulată Căi de înțelepciune a fost organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani a Dalai Lama. Evenimentul a fost organizat de deputații europeni Csaba Sógor și Thomas Mann în colaborare cu Biroul Tibet (Bruxelles) și International Campaign for Tibet.
XIV Dalai Lama sa născut pe 6 iulie 1935 in Tibet. La vârsta de doi ani a fost recunoscut ca fiind reîncarnarea lui Dalai Lama XIII, devenind liderul religios și politic al Tibetului la cincisprezece ani. În 1959, atunci când armata chineză a înăbușit revolta națională din Tibet, Dalai Lama a fost nevoit să emigreze. Acesta s-a stabilit în nordul Indiei, în orașul Dharamsala, unde trăiește acum. Dalai Lama este unul dintre cei mai impozanți lideri spirituali din lume, care ne îndeamnă la iubire, pace și compasiune.
În discursul său inaugural deputatul european Csaba Sógor a vorbit despre asemănarea dintre eforturile și năzuințele comunității tibetane și cele ale minorității maghiare din România. "Întreaga lume este interesată de problema tibetană, și prin ea putem sublinia toate deficiențele cu care se confruntă comunitățile minoritare din Europa. Nu putem sublinia îndeajuns cât de important e ca Uniunea Europeană să arate un exemplu bun privind situația drepturilor omului și a drepturilor minorităților. UE are datoria de a se asigura că minoritățile care locuiesc pe teritoriul eu nu sunt discriminate " – a subliniat el.
Csaba Sógor a subliniat că maghiarii din Transilvania apreciază lupta pașnică a tibetanilor pentru drepturile omului, democrație, libertate și autonomie. "Lupta poporului tibetan și a Dalai Lama pentru autonomie, auto-determinare, și pentru drepturile comunității, are o relație strânsă cu lupta minorității maghiare din Transilvania. Încercăm cu toții să convingem majoritatea prin dialog că autonomia este un instrument care asigură condițiile coexistenței pașnice și a respectului reciproc" – a subliniat politicianul.
Deputatul european a adăugat, că maghiarii își amintesc cu drag și mândrie de Kőrösi Csoma Sándor, primul european care a cercetat limba tibetană și budismul, lăsând in urmă o cercetare de semnificație universală despre istoria culturală a Tibetului.
Expoziția poate fi vizitată pe 6 iulie și la Strasbourg.