Parlamentul European ar schimba procedurile electorale

2015-10-29

Membrii Parlamentului European au dezbătut posibila reformă a procedurilor electorale pentru Parlamentul European în cursul sesiunii plenare din octombrie de la Strasbourg. Csaba Sógor a declarat că, deși raportul recunoaște că există o tendință de scădere a prezenței la vot la alegerile europene, precum și o lipsă de interes privind chestiunile europene, fapt care poate avea efecte negative asupra viitorului Europei, măsurile propuse nu sunt cele mai potrivite pentru soluționarea acestei probleme.


Alegerile europene sunt reglementate în primul rând de legislația națională în vigoare, care variază de la stat membru la stat membru, dar sunt de asemenea definite de directivele europene în vigoare din 1976. Deputații nu au căzut de acord după dezbaterea de marți seara cu privire la nevoia pentru o reformă generală a reglementărilor europene. Raportorii au subliniat că trebuie  consolidată dimensiunea democratică a alegerilor europene, ceea ce implică și creșterea rolului generațiilor mai tinere.

Raportul lui Danuta Hübner (PPE, Polonia) și Jo Leinen (S&D, Germania) îndeamnă statele membre să urmeze exemplul Austriei, unde vârsta minimă pentru obținerea dreptului de vot este de 16 ani, pentru a se asigura o creștere a egalității electorale în rândul cetățenilor UE. Totodată raportul încurajează statele membre să adopte votul electronic prin internet și prin corespondență pentru a face procedurile de votare mai accesibile și pentru a crește prezența la vot.

În opinia deputatului european UDMR Csaba Sógor prezența la urne nu ar trebui crescută  prin mijloace artificiale, fiind nevoie mai degrabă de recâștigarea încrederii și a interesului cetățenilor UE pentru politicile UE. Acesta și-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la decizia de a lega în mod direct alegerile europene de desemnarea președintelui Comisiei, această politizare a procedurilor putând dăuna dezvoltării viitoare a UE.