Reprezentantul minorității bulgare din Turcia găzduit de Csaba Sógor în Cluj Napoca
Ilhan Kyuchyuk, europarlamentarul de origine turcă din Bulgaria a fost familiarizat cu situația minorității maghiare din România și a fost informat cu privire la problemele specifice ale acestei comunități. Politicianul liberal a vizitat Cluj-Napoca la invitația lui Csaba Sógor, eurodeputat UDMR și a ținut o prezentare în data de 26 iunie în cadrul seriei de dezbateri europene organizate în colaborare cu Atelierul Cultural Andor Járosi.
Ilhan Kyuchyuk vine dintr-o țară cu o populație de opt milioane de persoane, unde numărul persoanelor aparținând minorităților naționale este estimat la aproximativ un million, minoritatea turcă fiind cea mai semnificativă, cu aproximativ șase sute de mii de persoane, urmată de minoritatea romă, cu aproximativ trei sute de mii de persoane. Partidul său, Mișcarea pentru Drepturi și Libertate ( DPS ) este un grup politic care nu se bazează pe criterii etnice, având în vedere că constituția din Bulgaria interzice înființarea partidelor politice pe baze entice sau religioase. Fondată în 1990, DPS este un partid care se angajează să reprezinte întreaga societate, punând în același timp accent și pe prosperitatea și securitatea juridică a minorităților naționale.
Europarlamentarul Csaba Sógor a oferit informații colegului său din Parlamentul European despre situația demografică a minorității maghiare din România, reprezentarea lor politică, oportunitățile asigurate de legislația românească și deficiențele întâlnite în aplicarea acesteia. Comparând situația dintre cele două comunități minoritare, Ilhan Kyuchyuk a menționat că turcii din Bulgaria pot folosi limba lor maternă doar în cercul restrâns al familiilor și prietenilor. Europarlamentarul turc din Bulgaria a explicat că, deși insistă asupra drepturilor privind cultura și limba maternă, grupul său etnic încearcă să evite conflictele și încearcă să ajungă la o relație echilibrată între minoritate și majoritate, fiind convins că toată lumea are aceeași obiectiv: să aibă parte de o viață mai bună în țara lor.
De asemenea, europarlamentarul a relatat și dificultățile legate de faptul că comunitatea turcă din Bulgaria nu poate studia în limba sa maternă în școli, având doar posibilitatea de a participa la cursuri de turcă ca o limbă străină aleasă. Din aceste motive comunitatea turcă din Bulgaria este mai predispusă spre asimilarea limbii și culturii majorității. Ilhan Kyuchyuk a subliniat, de asemenea, faptul că, în timp ce Ungaria încearcă să sprijine minoritatea maghiară din România, Turcia nu asigură un astfel de suport pentru drepturile și condițiile minorității turce din Bulgaria.
Ca urmare, aceasta se confruntă cu problema mai multor localități turcești în curs de depopulare în Bulgaria. În căutarea de oportunități mai bune, mulți membri ai minorității turce au migrat în interiorul țării, de exemplu, un număr mare de studenți pleacă să studieze în Sofia și nu se mai întorc în comunitășile de origine. Ilhan Kyuchyuk a menționat, de asemenea, o altă mare provocare a comunității turce: părinții au început să urmeze modelul de un copil pe familie.
Csaba Sógor și Ilhan Kyuchyuk au convenit asupra faptului că, deși fiecare minoritate națională are o interpretare specifică a situației sale și a relației lor cu majoritatea, ar fi de asemenea important ca această problemă să fie abordată și la nivelul supranațional al UE. De asemenea, au fost de acord că trebuie insistat pe aplicarea practică a recomandărilor Consiliului Europei și că în Parlamentul European situația minorităților naționale trebuie să fie în mod constant pe ordinea de zi.