Audiere PPE privind minoritățile naționale în UE

2014-12-11

"Rezultatul eforturile depuse pe parcursul a mai multor ani este că problema minorităților naționale tradiționale este pe ordinea de zi a PPE și este una dintre prioritățile grupului politic pentru acest mandat", a declarat eurodeputatul Csaba Sógor după decizia Partidului Popular European (PPE) de a organiza o audiere publică pe această temă în 2015. Acesta a subliniat că atât deputații UDMR, cât și alți deputați minoritari din alte țări au militat timp de mai mulți ani în acest scop.


Csaba Sógor a vorbit în numele colegilor săi în cadrul ședinței de lucru al PPE de marți, prezentând situația minorităților naționale tradiționale și susținând poziția comună exprimată de mai multe ori în ultimii ani. În urma discuțiilor s-a luat o decizie unanimă de a organiza o audiere publică pe această temă în 2015.

Eurodeputatul UDMR a spus că faptul că - potrivit deciziei de la Congresul din București - problema minorităților naționale autohtone este pe ordinea de zi al PPE e o veste bună nu doar pentru maghiarii minoritari din Europa, subliniind că mai mult de zece la sută dintre cetățenii UE aparțin unei comunități etnice minoritare. "Aceste comunități trăiesc în aceste regiuni de sute de ani, având caracteristici etnice, culturale, religioase sau lingvistice distincte", a explicat eurodeputatul, adăugând că în legislația UE încă nu există o definiție clară a minorităților naționale tradiționale, nemaivorbind despre măsuri concrete  pentru protecția acestora.

"Un pas major înainte a avut loc odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Articolul doi din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că "respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților" este o valoare care "stă la baza Uniunii Europene", în timp ce Carta drepturilor fundamentale menționează în mod explicit protecția drepturilor minorităților naționale tradiționale" - a spus europarlamentarul. 

Csaba Sógor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Uniunea Europeană nu a reușit să se folosească de aceste noi prevederi legale, care ar fi putut conduce la luarea unor măsuri concrete, menite să asigure că membrii comunităților minoritare beneficiază de aceleași drepturi de care se bucură majoritatea. Europarlamentarul a adăugat: "Am întâmpinat obstacole în domeniile, justiției, a sănătății sau a educației, în timp ce în multe cazuri, drepturile noastre  fundamentale, precum dreptul la proprietate, au fost încălcate. Această audiere publică va consolida protecția minorităților între valorile PPE și sperăm că va avansa cauza minorităților naționale tradiționale", a rezumat Csaba Sógor.