Programul Școala Altfel de la Gheorgheni derulat într-un spirit european

2014-04-11

În acest an la Gheorgheni prin programul Școala Altfel s-a încercat încurajarea valorilor europene și conștientizarea importanței diversității culturale și a cunoașterii reciproce.

La invitația Colegiului Tehnic Batthyány Ignác, reprezentanții mai multor școli din România și Ungaria au organizat programe comune, încheiând zilele petrecute în comun printr-un program de gală în după-amiaza zilei de de 11 aprilie. La evenimentul organizat în Centrul Cultural din Gheorgheni a fost prezent și eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.

La programul ce a ținut aproape o săptămână au fost invitate toate școlile înfrățite: Liceul Profesional Hunfavi János din Budapesta, Liceul Profesional Economic și de Industria Hotelieră din Eger, Liceul Reformat  Eötvös József din Heves, Liceul Profesional Economic din Brașov  cu predare în limba română, Colegiul Economic cu predare bilingvă din Târgu Mureș și școala evreiască cu predare în limba română, Lauder-Reut din București. Pe parcursul săptămânii, elevii au luat parte la competiții de gătit și la excursii, după care s-au pregătit în comun pentru programul de gală de vineri după-amiază, ce a inclus dansuri și cântece.

În cadrul acestui eveniment eurodeputatul Csaba Sógor a salutat faptul că pe parcursul programului Școala Altfel au fost asigurate și posibilități pentru educația în spirit european.  ”Aceste ocazii ne permit să facem cunoștință cu cultura altora. Dacă cunoaștem popoarele cu care trăim împreună vom putea să-i și respectăm mai mult. Multiculturalitatea adevărată înseamnă că nu doar minoritatea cunoaște limba și cultura majorității, ci că acest lucru este valabil și invers”, a subliniat deputatul, îndemnându-i pe tineri să se străduiască să cunoască lumea în mod liber și să însușească valori europene cum ar fi multiculturalitatea sau multilingvismul.

Eurodeputatul a vorbit și de faptul că tinerii trebuie să se răzvrătească, pentru că ei reprezintă generația capabilă să aducă ceva nou societății.  ”Răzvrătirea voastră va avea succes doar dacă o puteți utiliza în folosul societății” –acesta a fost mesajul politicianului UDMR pentru tinerii liceeni.