Reuniune a delegaților naționali ai RMPSZ

2014-04-05

În acest an reuniunea delegaților naționali ai Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România (RMPSZ) a avut loc în data de 5 aprilie la Sovata, unde a fost prezentată și evaluată  activitatea din ultimii ani a Uniunii. La reuniune a participat și eurodeputatul Csaba Sógor, secretarul de stat responsabil pentru educație, András György Király, și Tivadar Magyari, secretarul general adjunct al UDMR responsabil pentru educație.


În prezentarea sa, Botond Burus-Siklódi, președintele RMPSZ, a arătat că pe lângă organizarea programelor tradiționale și a sesiunilor de formare, majoritatea activităților din 2013 ale uniunii au constat în dezvoltarea centrelor regionale de educație și protecția intereselor profesionale din domeniul educației în limba maternă. Președintele a accentuat nevoia pentru unirea forțelor politice maghiare: ”Punctul nostru ferm de vedere este că, așa cum există un singur sistem de educație în limbă maghiară, tot așa trebuie să existe o singură politică în domeniul educației. Sunt convins că în momentul de față e mai multă nevoie de acesta ca oricând.”  

Eurodeputatul Csaba Sógor a explicat că, deși Uniunea Europeană nu intervine în problemele de educație - acestea fiind competențe naționale - are totuși programe care influențează în mod pozitiv și formarea tinerilor maghiari din Transilvania. ”UE oferă tinerilor noștri posibilitatea de a studia în străinătate iar pentru pedagogii noștri de a participa la formări profesionale”, a arătat eurodeputatul, detaliind posibilitățile oferite de programul Erasmus+. Sógor a insistat și pe necesitatea măririi bugetului pentru educație, fiind demonstrat faptul că țările care investesc în educația oamenilor susțin o dezvoltare economică accentuată.

Secretarul de stat responsabil pentru educație, András Király, a accentuat faptul că, deși această perioadă nu este ușoară din punctul de vedere al problemelor de educație, pedagogii nu pot să-și piardă speranța, pentru că în calitatea lor de ”zilieri ai națiunii” sunt responsabili pentru generația viitoare.

Tivadar Magyari a salutat pedagogii în numele direcției generale responsabile pentru educație a UDMR. Magyari a prezentat domeniile de activitate ale direcției UDMR, acestea constând în principal în organizarea de programe, elaborarea de studii de specialitate și asigurarea relațiilor dintre diverse instituții. ”Suntem într-o perioadă destul de dificilă a educației în limbă maghiară, iar dumneavoastră luați parte zi de zi în această muncă. RMPSZ este un partener de încredere al UDMR și ne așteptăm în continuare la punctele de vedere și propunerile acesteia”, a declarat Magyari.