Prezentare despre mari călători și exploratori maghiari la Bruxelles

2014-04-02

La inițiativa eurodeputatului UDMR Csaba Sógor la Institutul Balassi din Bruxelles în data de 1 aprilie a.c. cu titlul ”Momente din Est” a avut loc o prezentare și proiectare de imagini susținută de Dr. János Kubassek și Zoltán Bujna. Evenimentul a avut loc cu o zi înainte de inaugurarea festivă de către deputatul maghiar din Transilvania a expoziției ”Puncte de contact – Călători și exploratori maghiari”.


La expoziția din clădirea Parlamentului European a cântat și muzicianul Tamás Kobzos Kiss, deținător al premiului Kossuth.    
 
După cuvintele de bun venit ale lui Csaba Sógor, în baza volumului intitulat ”Eremitul maghiar al munților Himalaya – Călătoria lui Sándor Kőrösi Csoma din Transilvania până în India” dr. János Kubassek, geograf și director de muzeu, a prezentat opera marelui explorator al tărâmului ancestral al maghiarilor și realizatorului primului dicționar tibetan-englez. Acesta a evocat anii de studenție din Chiuruș și Aiud, viața din timpul studiilor la Universitatea din Göttingen, după care a descris călătoria lui Csoma prin Asia. Lectorul a vizitat și mănăstirile străvechi din munții Himalaiei de Nord, Zangla, Phouktal și Kanam, acolo unde Csoma a pus bazele unei noi științe, tibetologia.    
 
Lectorul, deținător al unui premiu Móra Ferenc, a făcut cunoscută și activitatea oamenilor de știință care s-au aflat în contact cu cercetătorul considerat a fi ”sfântul secuilor,” după care a trecut la cele mai importante rezultate ale lui Csoma și la activitatea sa derulată în cadrul Societății Asiatice de Bengal.  
 
La rândul său, Zoltán Bujna, scriitor și biciclist din Slovacia, în vara lui 2013 a pornit cu bicicleta în urma lui Ármin Vámbéry în Asia. În decursul a 107 de zile a vizitat cele mai misterioase orașe ale Asiei Centrale. După 7400 de km parcurși și-a terminat călătoria în munții Pamir. Printr-o proiecție de fotografii acesta a călăuzit publicul din Bruxelles prin multe țări central-asiatice interesante.

La vernisajul expoziției ”Puncte de contact – Călători și exploratori maghiari” Csaba Sógor a vorbit despre opera celor zece călători maghiari iluștri, care au contribuit într-o măsură considerabilă la lărgirea cunoștințelor universale în domeniile geografiei, geologiei, botanicii, zoologiei, etnografiei sau al lingvisticii. Csaba Sógor a subliniat că aceștia au fost oameni de diferite religii, vocații și profesii, dar au fost uniți de aceeași chemare și interes pentru explorare, după care a vorbit de importanța manifestării și astăzi a aceleiași deschideri și toleranțe față de alte culturi. ”Într-o altă eră și în alte condiții, dar și noi trebuie să ne raportăm cu aceeași deschidere unul la celălalt și la culturile cu care intrăm în contact”, a conchis Sógor.