Cercetări arheologice la Conacul Sándor din Văcărești

2013-07-08

În data de 7 iulie, arheologii de la Conacul Sándor au prezentat stadiul cercetărilor lor în cadrul unei microconferințe la Văcărești.


Teritoriul Conacului Sándor este unul dintre siturile arheologice cele mai semnificative din Bazinul Ciucului. Pășunile și grădinile ascund ruinele mai multor clădiri cu pivnițe din perioada Evului Mediu târziu, precum și urmele unei localități din perioada dinastiei Árpád. Cercetarea a fost demarată în vara anului 2012 prin sprijinul Consiliului Județean Harghita, al Composesoratului din Văcărești, al Primăriei Mihăileni și al europarlamentarului Csaba Sógor, în organizarea Muzeului Secuiesc al Ciucului și prin participarea Facultății de Arheologie a Universității ELTE din Budapesta și a studenților Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
István Botár, arheologul Muzeului Secuiesc al Ciucului a prezentat rezultatele de până acum ale săpăturilor, pe parcursul cărora au descoperit urmele unei clădiri cu mai multe încăperi și cu pivniță construită în mai multe etape pe parcursul secolelor XVI și XVII, precum și rămășițe, pinteni și cioburi de oale ce fac trimitere la existența unei localități din secolul XII.
Conform lui Csaba Sógor, această săpătură este importantă nu doar pentru arheologi ci și pentru sat, având în vedere că s-a adeverit că Văcărești este o localitate ce datează încă din perioada Arpadiană. În opinia eurodeputatului este important să ne cunoaștem strămoșii, cine au fost și cum au trăit aici înaintea noastră, pentru că și viitorul putem să-l vedem clar doar dacă suntem capabili să ne respectăm tradițiile și valorile. ”Cercetarea trecutului ne trasează calea spre viitor. Și forța Europei rezidă în comunitățile puternice care-și cunosc trecutul și doresc să-și clădească viitorul”, a spus deputatul.
La eveniment Dóra Hegyi, studentă la Universitatea ELTE a vorbit despre impresiile personale ale studenților, frumusețea arhaică a arhitecturii satului și patrimoniul cultural bogat al regiunii. Ulterior istoricul Attila Csutak a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor sale legate de veridicitatea informațiilor din Cronica Secuilor din Ciuc (Csíki Székely Krónika).
Evenimentul a fost organizat cu scopul de a prezenta comunității locale rezultatele de până acum ale cercetărilor și conștientizarea de către locuitori că în afară de importanța locală a sitului, acesta e semnificativ pentru toată regiunea Ciucului și pentru Ținutul Secuiesc. Conform cercetătorilor, în baza numărului mare de interesați și intervențiilor ce au urmat după prezentări s-a putut constata că publicul a fost deschis pentru o cooperare viitoare, ceea ce face posibilă continuarea muncii pe viitor.