Discuţii despre protecţia minorităţilor din Europa între jurnalişti şi eurodeputaţi

2013-11-07

Organizatia Cotidienelor în Limbile Minoritare și Regionale (MIDAS) s-a întâlnit la Bruxelles cu deputații din Parlamentul European ce reprezintă minorități naționale.


La întâlnire au fost prezenți Iuliu Winkler și Csaba Sógor, reprezentanții UDMR în PE, Edit Bauer și Alajos Mészáros, eurodeputații Partidului Comunității Maghiare (MKP) din Slovacia și Herbert Dorfmann, reprezentantul Partidului popular din Tirolul de Sud. Organizația parteneră a MIDAS, FUEN (Uniunea Federală a Naționalităților Europene), a fost reprezentată de vicepreședintele acesteia, Loránt Vincze.

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a subliniat că menținerea pe ordinea de zi a protecției drepturilor, revendicărilor și problemelor minorităților tradiționale din Europa necesită o muncă permanentă. ”Unul dintre cei mai buni indicatori ai situației minoritare este scăderea sau creșterea comunității. O scădere a populației arată că situația respectivei comunități este nerezolvată. Cetățenii UE aparținând minorităților sunt la bază multilingvi, iar multilingvismul este o valoare europeană ce merită încurajată și nu reprimată. Acolo unde minoritățile dispun și de autonomie teritorială beneficiază întreaga țară. Europa, casa noastră comună, nu mai este o utopie ci o realitate. Pentru ca cei 500 de milioane de cetățeni ai UE să gândească ca o singură societate mai trebuie să parcurgem un drum lung, iar acest lucru se va realiza doar dacă luăm în serios motoul UE și lăsăm loc diversității. Aici se încadrează și limba, cultura și autonomia teritorială a comunităților minoritare tradiționale”, a declarat eurodeputatul maghiar din Transilvania.