Csaba Sógor în Parlamentul European despre problema șomajului în rândul tinerilor

2013-09-12

La sesiunea Plenară din Strasbourg a Parlamentului European eurodeputatul UDMR a luat cuvânt în dezbaterea privind situația tinerilor din Uniunea Europeană. Dezbaterea a avut loc pe marginea rapoartelor elaborate de două comisii de specialitate ale PE. 


Comisia pentru cultură și educație (CULT) a elaborat un raport despre execuția strategiei pentru tineri a UE pe perioada 2010-2012, în timp ce Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a lucrat pe problematica gestionării șomajului în rândul tinerilor. La elaborarea documentului din urmă a contribuit și Csaba Sógor prin mai multe propuneri de modificare.  

Csaba Sógor a făcut referire la situația de criză ce durează deja de mai mulți ani și care a împins generația tânără într-o situație dificilă: pe teritoriul Uniunii Europene, șomajul tinerilor pe medie este de 23%, dar în statele din sud această proporție are dimensiuni dramatice, fiind în jur de 55%. În opinia eurodeputatului în elaborarea programelor operaționale din statele membre ce vor fi finanțate din Fonduri Structurale în perioada 2014-2020, dar și la nivel UE trebuie să se aibă în vedere acest fenomen îngrijorător. Sógor a mai cerut ca în gestionarea problemei să fie implicate și organizațiile de tineri.

Textul luării de cuvânt a lui Csaba Sógor poate fi citit mai jos:
”Aș dori ca în problema șomajului tinerilor la stabilirea căilor de ieșire să mobilizăm și organizațiile de tineri. Eu personal, prin activitatea mea umilă, încerc să sprijin o fundație de acest tip. În fiecare vară în patru țări îi învățăm pe tineri să dezvolte afaceri.

Participarea activă a tinerilor în societate, mai ales dacă aceasta este acompaniată și de dobândirea de experiență în străinătate, este una dintre condițiile dinamizării pieței de muncă.
În al doilea rând: un factor decisiv al funcționării și eficacității Uniunii Europene este capacitatea de învățare, deschiderea față de rezultatele atinse de ceilalți și capacitatea de adaptare. Ar trebui să analizăm activitățile regiunilor în care șomajul tinerilor este scăzut și să împărtășim bunele practici cu regiunile care se confruntă cu un șomaj accentuat.

În al treilea rând: trebuie să ne folosim de toate instrumentele posibile să-i informăm pe tineri de oportunitățile de muncă și de practică profesională din regiunile lor. UE are tot interesul să depună eforturi pentru asigurarea unei salarizări care să fie pe măsura competențelor profesionale ale tinerilor, astfel încât tinerii profesioniști să nu fie obligați să emigreze și să crească competitivitatea altor regiuni și țări."