Prelegere ținută de Csaba Sógor la Zalău

2014-03-22

La invitația Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE) din Zalău vineri după-amiază eurodeputatul Csaba Sógor a ținut o prelegere la sediul asociației. În fața unei săli pline eurodeputatul din Transilvania a vorbit pe tema minorităților naționale, atrăgându-le atenția celor prezenți și asupra importanței participării la alegeri.


În prelegerea sa,  Csaba Sógor între altele a vorbit despre Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și despre Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare a Consiliului Europei. Documentul din urmă oferă indicații clare cu privire la modul în care limbile minoritare sau regionale trebuie protejate și sprijinite în viața de zi de zi. Acesta a fost ratificată de România în 2008. Prin cartă se cere statelor semnatare ca aceste limbi să fie folosite în învățământ, în serviciile media și în administrație, dar și în celelalte domenii ale vieții, cum ar fi indicatoarele stradale sau sistemul de sănătate. Eurodeputatul a arătat că este necesar să se facă demersuri pentru ca prevederile Cartei să poată fi puse în practică și în România.

Reprezentantul UDMR în Parlamentul European a arătat că problema minorităților naționale tradiționale este una complicată în Uniunea Europeană. ”În prezent aceasta este o competență a statelor membre, dar instituțiile Uniunii Europene simt deja că într-un orizont de timp apropiat va trebui să intervină și în acest domeniu. Acest lucru este demonstrat și de rezoluția adoptată de Parlamentul European în februarie, conform căreia în domeniul minorităților naționale tradiționale, a grupurilor lingvistice regionale și a regiunilor autonome este nevoie de un sistem cuprinzător de protecție la nivelul Uniunii Europene”, a explicat eurodeputatul.

Conform lui Csaba Sógor, viitorul și siguranța minorităților naționale va fi rezolvată doar dacă se cade de acord cu majoritatea. ”Noi, deputații maghiari din Transilvania avem sarcina să facem tot ce putem pentru ca în problemele minoritare România sau Slovacia să nu urmeze exemplul Franței sau al Greciei, unde aparatul de stat centralizat și frica de minorități duce la risipă de energie și bani, ci să învețe de la țările în care oamenii și-au dat seama că urmărirea unei politici pozitive în domeniul minorităților are și avantaje economice”, a arătat eurodeputatul, conform căruia activitatea politică trebuie completată de cea a societății civile. Uneori este nevoie să ieșim pe stradă să arătăm forța comunității, alteori trebuie să ne așezăm la negocieri și să luăm decizii de compromis. Dacă funcționează armonios, aceste două mecanisme pot să se întărească reciproc”, a subliniat eurodeputatul.

Răspunzând la întrebările participanților, Sógor a mai povestit că în ultimii șapte ani nu a pierdut nicio ocazie să vorbească la Bruxelles sau la Strasbourg despre problemele ce afectează comunitatea maghiară din Transilvania. ”Doresc să continui această muncă dar pe lângă aceasta consider că este important să familiarizăm publicul european cu cultura, tradițiile și valorile noastre, astfel încât să fim înțeleși, acceptați și sprijiniți”, a rezumat eurodeputatul punctul său de vedere privind activitatea de derulat în Parlamentul European.