Să se ţină cont de dreptul la existenţă a teritoriilor istorice

2014-01-16

Raportul europarlamentarului Eric Andrieu (Franța, S&D) intitulat ”Despre construcția mărcilor regionale: către dezvoltarea unei practici corecte în economiile regionale” a fost adoptat de Parlamentul European marți, 14 ianuarie.


Eurodeputatul din partea UDMR a atașat la votul său o explicație scrisă în care a militat pentru dreptul la existență a regiunilor istorice. Textul explicației votului eurodeputatului poate fi citită mai jos:
 
”Constatările raportului privind necesitatea punerii în prim-plan a unor modele de dezvoltare în teritoriile rurale sunt salutare și merită sprijinite. Raportul arată că teritoriul din punct de vedere al dezvoltării nu înseamnă o unitate administrativă ci o structură socială cu care oamenii se identifică. În opinia mea trebuie să ținem cont de resursele regionale speciale cum ar fi coeziunea socială, cunoștințele dobândite, patrimoniile istorice, organizările instituționale precum și de identitățile locale. Sunt de acord și cu constatarea că în cadrul proiectelor teritoriale realizate prin această abordare în teritoriile rurale pot fi adoptate strategii de supraviețuire.

Cu toate acestea, textul prezent nu este echivoc în privința utilizării mărcilor regionale. Trebuie să arătăm în ce măsură influențează diversitatea culturală rurală utilizabilitatea unei anumite mărci. Este necesară definirea criteriilor de acordare a mărcilor precum și identificarea instituțiilor ce vor fi responsabile de acordarea acestora și funcționarea sistemului. Mărcile înregistrate actuale trebuie să poată fi integrate în noile mărci regionale. La stabilirea criteriilor trebuie să avem în vedere și limitele teritoriale de utilizare a mărcilor regionale. În final, este foarte important ca și guvernele să sprijine structurile regionale în loc să pună sub semnul întrebării chiar și dreptul la existență a regiunilor istorice.”