Sógor: drepturile fundamentale legate de libera circulaţie trebuie respectate

2014-01-16

Plenul Parlamentului European  (PE) din Strasbourg a organizat ieri, 15 ianuarie o dezbatere privind libera mișcare a muncitorilor din UE, după care a doua zi a adoptat o rezoluție în domeniu.


În intervenția sa, eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a declarat că deși abuzurile legate de libera mișcare trebuie eliminate, nu trebuie uitat că sistemele sociale au sarcina de a ajuta muncitorii ajunși în dificultate.

”Se pare că atunci când vorbim de dreptul fundamental la libera circulație nu reușim să ne înțelegem. Toată lumea recunoaște că cel mai important drept al cetățenilor Uniunii Europene este dreptul la libera stabilire și la muncă în statele membre ale UE. În același timp, în ultima vreme se intensifică vocile care au rezerve față de anumite grupuri de cetățeni. Doar față de unele grupuri, pentru că nimeni nu dorește să excludă de pe piața europeană de muncă, de exemplu informaticienii, doctorii, managerii ci doar muncitorii manuali care adesea dețin posibilități de muncă nesigure și care din când în când sunt constrânși să apeleze la sistemele sociale ale statelor”, a spus eurodeputatul maghiar din Transilvania.
După Sógor, abuzurile trebuie eliminate, dar nu trebuie să uităm că sistemele sociale au sarcina de a ajuta muncitorii ajunși în situații dificile. Faptul că și muncitorii sosiți din alte state membre apelează la ajutor nu este o eroare în sistem, a susținut eurodeputatul.
Începând din 1 ianuarie 2014 muncitorii români și bulgari pot să lucreze liber pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. Între timp, în privința serviciilor sociale pentru muncitori se dezvoltă o dispută din ce în ce mai zgomotoasă între Londra și Bruxelles. Încă dinainte de expirarea acestor termene Coalița de guvernare din Regatul Unit și personal primul ministru David Cameron a reiterat în mai multe rânduri revendicarea Londrei pentru re-reglementarea liberei mișcări a muncitorilor în cadrul Uniunii Europene.

Textul și înregistrarea video a intervenției lui Csaba Sógor pot fi accesate de pe următorul link:
http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20140116