Cărţi despre Transilvania în editură bretonă la Strasbourg

2014-03-13

La sesiunea din 13 martie a Intergrupului pentru minorități a Parlamentului European cele două teme principale au fost modificările  în mecanismul de funcționare ale sistemului de autonomie din Tirolul de Sud  în actualele condiții economice dificile și popularizarea editurii Éditions Armeline din Bretania.


La invitația lui Csaba Sógor, eurodeputat din partea UDMR, editura destinată în mod exclusiv publicării de cărți cu tematică exclusiv minoritară a fost prezentată de însuși proprietarul acesteia, istoricul Laurent Planchais-Lagatu.

Profesorul Cristoph Pan, directorul pensionat al Institutului din Tirolul de Sud al Grupurilor Etnice, a rezumat istoria prestigiosului institut din Bolzano. Începând din 1962 colaboratorii acestuia au elaborat peste 250 de studii referitoare la minoritățile din 30 de țări. Profesorul a povestit și faptul că în decursul existenței sale, în urma frecventelor schimbări de guvern institutul s-a confruntat cu multe provocări, dar în ciuda factorilor economici, sociali și politici schimbători (de exemplu conflictul austriaco-italian în cadrul ONU, prăbușirea zidului din Berlin) a reușit să prezinte în mod consecvent și obiectiv situația minorităților. Începând din 1994 institutul are un rol consultativ în funcționarea intergrupului. Beata Sybille Pfeil, directoarea institutului, a prezentat publicațiile acestuia, punând accent pe cele realizate prin cooperarea cu Consiliul Europei. Eurodeputatul Herbert Dorfmann a vorbit despre viitorul politic și economic al comunității sale.

Laurent Planchais-Lagatu, proprietarul editurii Éditions Armeline din Bretania a prezentat activitatea acesteia, insistând pe colecția Peuples en péril (Popoare periclitate). Istoricul a arătat că editura sa publică în mod exclusiv publicații privind istoria minorităților naționale autohtone din Europa și cultura acestora, fiind ”un susținător al Europei și al minorităților”. De altfel, editura Armeline, poate fi cunoscută cititorilor maghiari din Transilvania prin intermediul cărților profesorului Bernard Le Calloc’h: Les Sabbataires de Transylvanie / Sabatarienii din Transilvania, Les Csángós de Transylvanie / Ceangăii din Transilvania și Les Sicules de Transylvanie / Secuii din Transilvania.

Csaba Sógor i-a mulțumit oaspetelui său că i-a acceptat invitația: ”Mi-a făcut o deosebită plăcere să văd în catalogul unei edituri străine mai multe cărți despre Transilvania, scrise de istorici de altă naționalitate decât cea maghiară. Maghiarii din Transilvania au nevoie de un astfel de ajutor profesionist și eficient, pentru că astfel putem să facem mai ușor de înțeles problemele ce țin de statutul nostru de minoritari. Faptul că comunitatea maghiară din Transilvania figurează în continuare în planurile editurii mi-a confirmat că nu suntem singuri.”
Dintre cărțile editurii Armeline referitoare la istoria maghiarilor Csaba Sógor va oferi pachete pentru mai multe biblioteci și universități din Transilvania.