Parlamentul European insistă pe rezolvarea paşnică a conflictului din Crimeea

2014-03-13

Printr-o rezoluție adoptată joi, 13 martie, Parlamentul European cere Rusiei soluționarea pașnică a crizei din Ucraina și respectarea deplină a principiilor și obligațiilor de drept internațional asumate de aceasta. Moțiunea, prin care se au în vedere și drepturile minorităților, a fost sprijinită și prin votul europarlamentarului Csaba Sógor.


Luarea de poziție a Parlamentului European condamnă agresiunea rusă și susține integritatea teritorială, unitatea, suveranitatea și independența Ucrainei. Conform documentului, UE și statele ei membre trebuie să susțină o poziție comună față de Rusia și să sprijine Ucraina în dreptul ei de a-și stabilii propriul viitor.

”În măsura în care în zilele următoare nu va avea loc  nicio turnură neașteptată a evenimentelor, prin referire la rezultatele referendumului din sfârșitul săptămânii și la protecția persoanelor ruse, Federația Rusă va anexa Peninsula Crimeea” a spus Csaba  Sógor la sesiunea plenară a PE de la Strasbourg din 13 martie. Eurodeputatul a subliniat și faptul că trebuie analizate motivele care au  adus Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană în această situație.

”Oare ar fi putut Uniunea Europeană să trateze situația în mod diferit?”, a întrebat politicianul UDMR, conform căruia Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere și întrebarea dacă rușii din Ucraina sunt îndreptățiți să se simtă defavorizați în această nouă Ucraină. Sógor a mai arătat că mai există și numeroase alte minorități a căror existență nu este recunoscută nici de vechiul, nici de noul guvern ucrainean.

Conform lui Sógor, în cazul situației din Peninsula Crimeea UE nu poate să facă altceva decât să scoată cât mai mult posibil din actuala situație. Acesta a mai adăugat și faptul că situația poate servi de învățătură Uniunii Europene și că pe viitor aceasta va influența deciziile din domeniul minorităților naționale.