Întâlnire între studenți și Csaba Sógor

2014-03-14

Invitat la atelierul de comunicare organizat de Universitatea Maghiară din Transilvania - Sapientia în perioada 11-14 martie, Csaba Sógor a vorbit despre lobby-ul din Bruxelles al Transilvaniei și al Ținutului Secuiesc și despre viitoarele provocări ale Uniunii Europene.  



În fața audienței formate în principal din studenții secțiilor de comunicare și de sociologie Csaba Sógor a explicat că pentru câștigarea de susținători în Parlamentul European pentru cauza maghiară din Transilvania este nevoie de lobby de mai multe feluri. După spusele acestuia, pe lângă activitatea lor de protecția minorităților, deputații maghiari din Transilvania trebuie să și împărtășească cu colegii din vestul Europei valorile și tradițiile maghiarilor din România.

”Nu e suficient să vorbim la Bruxelles despre discriminările suferite, pentru că atunci ne vor considera o comunitate ce se plânge în permanență”, a subliniat eurodeputatul UDMR, care pe parcursul ultimilor șapte ani a organizat numeroase evenimente la sediul din Bruxelles și Strasbourg al Parlamentului European, familiarizând publicul din Vest cu istoria, tradițiile, valorile culturale și viața actuală a maghiarilor din România.

La întrebarea la ce se pot aștepta în anii viitori și ce fel de oportunități vor avea studenții actuali, Csaba Sógor a răspuns că modelul economic al secolului XX nu va mai putea să rămână funcțional. ”Fundamentele economiei trebuie regândite și trebuie să ne orientăm către economia civilă. Trebuie să schimbăm mentalitățile și să restabilim valoarea muncii”, a declarat eurodeputatul, îndemnându-i pe tineri să învețe limbi și să profite de oportunitățile de studii oferite de Uniunea Europeană.

În opinia lui Sógor tinerii trebuie să călătorească, să cunoască lumea și să se familiarizeze cu alte culturi pentru ca să poată să-și servească comunitățile în mod util. Eurodeputatul și-a exprimat bucuria că începând din anul trecut și studenții Universității Maghiare din Transilvania – Sapientia au posibilitatea să ia parte la programul Erasmus, având astfel și ei ocazia să dobândească experiență în străinătate. ”Îi sfătuiesc pe tineri să nu refuze nici oportunitățile de a dobândi experiență de muncă manuală profesională, pentru că s-ar putea să vină o vreme când nu vor mai putea să trăiască doar din diplomele lor”, a arătat deputatul.