Întâlnire la Șumuleu Ciuc a participanților la proiectul Calea Maria

2013-09-13

În cea de a doua zi a conferinței ”Calea împăcării” vor fi prezentate locurile de pelerinaj aflate pe Calea Maria. În perioada 12-14 septembrie la Șumuleu Ciuc se vor întâlni reprezentanții localităților central și est europene legate prin calea de pelernaj Maria, Mariazell din Austria, Czestochowa din Polonia, Medjugorje din Serbia și Máriapócs din Ungaria.


După deschiderea oficială, prima zi a conferinței a continuat cu o slujbă religioasă și discuții, iar în cea de a doua zi au avut loc prezentările locurilor de pelerinaj Maria cu dezbateri privind aspectele traseelor în același timp sacrale și turistice.

Ziua de vineri a fost deschisă de dr. F. Sándor Szakács, președintele Asociației Erdélyi Mária Út și Csaba Sógor, deputatul UDMR în Parlamentul European. În discursul său F. Sándor Szakács a evidențiat procesul de desacralizare caracteristic societăților moderne. Cum a spus acesta, proiectul Calea Maria vizează restrângerea acestui fenomen. Legat de această constatare eurodeputatul UDMR a adăugat că este într-adevăr foarte important ca să putem prezenta Europei de vest valorile creștine care ne definesc: solidaritatea, înțelegerea ecumenică, sârguința. ” În anumite domenii, cum ar fi dezvoltarea tehnică și industrială, trebuie să urmăm avansul vestului, dar în același timp avem și obligația să arătăm valorile noastre creștine. Și ei pot să învețe de la noi, pentru că acestea sunt valori care în vest încep să dispară din ce în ce mai mult nu doar din politică ci și din gândirea societății”, a declarat Sógor.

Conform eurodeputatului, proiectul Calea Maria, ce leagă șapte țări, este un exemplu bun al importanței tradițiilor religioase ale regiunii. ”Demonstrațiile nu caracterizează comunitățile creștine, spre deosebire de exemplu de  sindicate, dar pelerinajele pot fi văzute și ca demonstrații silențioase: un fel de lobby pentru respectarea tradițiilor religioase”, a subliniat Sógor, conform căruia pelerinajul de la Șumuleu Ciuc ne oferă și posibilitatea să atragem atenția Europei asupra comunității maghiare din Transilvania.