Cultul Rhédey, cultivat și de ordinul husarilor din Sângiorgiu de Pădure

2013-09-16

Conform tradițiilor, membri Regimentului 6. Württemberg din Sângeorgiu de Pădure, au depus jurământul în cadrul unei festivități de inițiere a husarilor și de sfințire de drapel. Evenimentul a fost organizat în paralel cu comemorarea contesei Claudia Rhédey.


Festivitatea a fost demarată cu o slujbă în biserica reformată locală, după care regimentele de husari invitate din Ținutul Secuiesc s-au aliniat în curtea castelului Rhédey. Cei prezenți au fost salutați prin discursuri festive rostite de Attila Csibi, primarul comunei, eurodeputatul Csaba Sógor și Zsombor Brassai, președintele organizației UDMR din județul Cluj.

Eurodeputatul UDMR a salutat formarea oficială a Regimentului de husari 6. Württemberg, spunând: ”Cinstea, onoarea, iubirea camaraderească, sacrificiul de sine și eroismul sunt toate valori istorice care timp de sute de ani ne-au asigurat existența în bazinul carpatic. Aceste principii sunt conservate și de tradiționalele regimente de husari, acesta fiind și motivul pentru care putem să fim foarte mândri de acestea.”

Husarii din Sângeorgiu de Pădure, de altfel, au avut ocazia să se prezinte și  la Bruxelles în fața unui public larg: aceștia au fost invitații Balului Maghiar de la Bruxelles ce a avut loc în aprilie cu participarea unor invitați de mare rang. La bal, unde în acest an a fost organizat și o prezentare de produse secuiești, an de an participă și husarii secui. În anii anteriori deputatul maghiar din Transilvania a asigurat prezența la Bruxelles a husarilor din scaunele Trei Scaune, Ciuc și Odorhei.