O sută de ani de la clădirea turnului bisericii din Batiz

2013-09-29

Duminică după-amiaza în satul Batiz din județul Satu Mare s-a ținut o slujbă de mulțumire cu ocazia comemorării a o sută de ani de la clădirea turnului bisericii. Evenimentul de mare importanță în viața comunității locale a fost organizat sub patronajul lui Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European din partea UDMR.


La eveniment au mai luat parte și deputații D. István Erdei și Gábor Kereskényi. Slujba religioasă a fost celebrată de episcopul István Csűry.

În biserica reformată arhiplină preotul Lajos Király a declarat că au motive pentru mulțumiri, pentru că în ultimii trei ani congregația reformată din Batiz a efectuat foarte multe reparații pe biserică și în jurul acesteia. 

”O congregație și preotul ei au reparat un turn și o biserică. Acest lucru în sine nu ar fi un motiv de mare sărbătoare, pentru că toată lumea face reparații și înfrumusețează clădiri, dar dacă ne gândim la faptul că în Europa în ultimii douăzeci de ani mai mult de două mii de turnuri au amuțit și că tot atâtea moschee au fost construite, simțim imediat de ce în viața comunității noastre este atât de importantă reînnoirea unui turn de biserică”, și-a început discursul Sógor. Eurodeputatul le-a mai atras atenția celor prezenți că turnurile dintotdeauna au avut un rol esențial, acela de a chema oamenii la cea mai importantă ocazie a vieții comunitare, slujba din biserică.

Deputatul din Transilvania a argumentat că în orice congregație este nevoie de turnuri de biserică dar și de lideri religioși care să dea exemplu în dezvoltarea spirituală a enoriașilor și sunt capabili să asigure coeziunea comunității. Locuitorii din Batiz pot urma cu mândrie exemplul marelui precursor al lor, András Batizi”, a spus Sógor, care a mai adăugat că în decursul lucrărilor de construcție este importantă și întărirea spirituală a congregației.

”Pentru ca o congregație să supraviețuiască, pe lângă credință avem nevoie și de știință. Noi, maghiarii din Transilvania avem sarcina să creștem în credință și în știință, și să-i îndemnăm și pe alții din jurul nostru să facă același lucru, pentru că bunăstarea noastră este deplină doar dacă și cei din jurul nostru se simt bine”, a arătat Sógor, urându-le celor din Batiz ca turnul să-i cheme la rugăciune și la creștere spirituală mult timp de acum înainte.